Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

valaistuksen uusimisen tuloksen hiilijalanjälki pieneni, työhyvinvointi parani

Valmet Rautpohjan tehtaalla ymmärrettiin, kuinka suuri merkitys valaistuksella on ihmisten hyvinvointiin ja vireystilaan. Siksi tehtaan uusi valaistus lähdettiin suunnittelemaan ihmiskeskeisistä lähtökohdista.

Arvostuksesta henkilöstöä kohtaan kertoo se, että lopullinen päätös valaistuksen toimittajasta annettiin henkilöstön käsiin. Projektin lopputuloksena tuotantotiloissa on ihmiskeskeinen valaistus, joka parantaa työympäristön turvallisuutta, työviihtyvyyttä ja hyvinvointia. Lue asiakastarina Valmet Rautpohjan valaistusuudistuksesta.

Turvaa ja viihtyvyyttä työympäristöön

Valmet on maailman johtava teknologian, automaation ja palveluiden toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Valmetin visiona on tulla maailman parhaaksi asiakkaidensa palvelussa. Yrityksen 14 000 ammattilaista ympäri maailmaa työskentelee lähellä asiakkaita ja sitoutuneina asiakkaiden menestyksen edistämiseen – joka päivä.

Rautpohjan tehdas on Valmetin paperi- ja kartonkikonetehdas ja valimo Jyväskylässä. Tehdas työllistää noin 2000 ihmistä, joista iso osa tekee päivittäin tarkkuutta vaativaa työtä. Tehdashallien aiempi valaistus oli toteutettu suurpainenatriumvalaisimilla, joiden värintoisto ei ollut riittävällä tasolla työtehtäviin nähden. Valaisimet myös kuluttivat paljon energiaa, mikä ei tukenut Valmetin ympäristötavoitteita. Uuden valaistuksen avulla haluttiin tarjota henkilöstölle turvallisempi ja viihtyisämpi työympäristö sekä pienentää valaistuksesta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä.

Henkilöstöä kuunnellen

Tuotantohalleihin suunniteltiin ihmiskeskeinen valaistus, jossa valaistuksen värilämpötila on päivänvaloa mukaileva 5000 kelviniä. Valaistusvoimakkuus on selvästi yli standardien ja pystypinnat hyvin valaistut, jolloin myös silmän verkkokalvon takaosaan pääsee riittävästi valoa. Näin valaistuksen avulla tuetaan ihmisten luontaista vuorokausirytmiä ja hyvinvointia sekä parannetaan vireystilaa töissä.

”Meidät yllätti se tietotaito, joka Greenledillä on valaisintoimittajana. Kaikesta näkee, että yritys on erikoistunut valaistukseen ja toimii vain sillä saralla. Myös työsuojeluasiat olivat tuttuja ja niihin osattiin suhtautua oikealla tavalla.”

Marko Saarinen, kiinteistöpäällikkö, Valmet Technologies Oy

Lopullinen valinta valaistusratkaisun toimittajasta päätettiin antaa tehtaalla työskentelevän henkilöstön käsiin. Halleihin toteutettiin kahden eri toimittajan koeasennukset, joista henkilöstö sai äänestää itselleen mieluisaa ratkaisua. Kiinteistöpäällikön sanoin, Greenledin ratkaisu voitti 100-0, ja palautteen perusteella oli helppoa tehdä valinta valaistusratkaisun toimittajasta.

Valmetin kiinteistöpäällikkö Marko Saarinen tuotantotilojen uuden valaistuksen alla

Kuva: Valmetin kiinteistöpäällikön Marko Saarisen mukaan uudesta valaistuksesta on tullut työntekijöiltä pelkästään positiivista palautetta.

Tehtaan valaistusta ohjataan nyt älykkäällä valaistuksen ohjausjärjestelmällä, joka perustuu läsnäolotunnistukseen. Ohjauksen myötä valaistustaso tippuu automaattisesti niissä osissa hallia, joissa valaistusta ei tarvita. Näin pidennetään valaisimien elinkaarta ja varmistetaan, että valaistuksen energiankäyttö on mahdollisimman pieni. Tarvittaessa valaistus voidaan nostaa ohjausjärjestelmän avulla täyteen tehoonsa esimerkiksi tehdasvierailun ajaksi ja korostaa näin tehtaan korkeaa laatumielikuvaa.

”Tuotantohallien uudesta valaistuksesta on saatu työntekijöiltä paljon hyvää palautetta, mutta ehkä mieleenpainuvin on kommentti: ”Enää ei väsytä!”

Marko Saarinen, kiinteistöpäällikkö, Valmet Technologies Oy

Ei häiriöitä päivittäiseen toimintaan

Valmet Rautpohjan valaistusuudistus toteutettiin avaimet käteen -palveluna sisältäen suunnittelun, asennuksen ja käyttöönoton. Greenled vastasi kokonaisuudesta alusta loppuun saakka, jolloin asiakas säästää omaa aikaansa ja voi luottaa onnistuneeseen lopputulokseen. Asennustyöt Rautpohjan tehtaalla toteutettiin kokonaisuudessaan yöaikaan, jotta päivittäiselle toiminnalle ei koitunut häiriöitä.

”Päällimmäisenä jäi mieleen Greenledin joustavuus. Se, että näin iso projekti pystyttiin toteuttamaan kokonaisuudessaan yötyönä, ilman mitään työtapaturmia ja tilaajan kanssa asioista sopien.”

Marko Saarinen, kiinteistöpäällikkö, Valmet Technologies Oy

Valmet Rautpohjan valaistusuudistus pähkinänkuoressa:

  • Avaimet käteen -palveluna toteutettu ihmiskeskeinen valaistus, joka parantaa työympäristön turvallisuutta, työviihtyvyyttä ja ihmisten hyvinvointia.
  • Merkittävästi pienempi valaistuksen hiilijalanjälki – 58 % energiansäästöt ja 207 tonnia vähemmän valaistuksen aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.
  • Tehtaan korkeaa laatumielikuvaa tukeva valaistus, jota voidaan hallinnoida ja säätää ketterästi tarpeen mukaan.
  • Henkilöstöltä saatu positiivinen palaute ja parantunut vireystila töissä.

58%

ENERGIANSÄÄSTÖT

Kohteessa käytetyt tuotteet

Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme.