Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

case Ahlstrom-Munksjö: ”Täydet pisteet Greenledin avaimet käteen-palvelulle”

Uuteen vuoteen uudella valolla, tiivistää Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy:n Mikkelissä sijaitsevan tehtaan tiloissa tammikuussa. Takana on tuotantotilan led-valaistusuudistus, jonka seurauksena elinkaarensa loppupäässä ollut valaistusratkaisu korvattiin nykyaikaisella älykkäällä LED-valaistuksella. Kaikki tämä nopealla aikataululla aiheuttamatta häiriötä tehdastuotannon päivittäiseen toimintaan.

Maailman johtaviin toimijoihin alallaan kuuluva Ahlstrom-Munksjö Glassfibren Mikkelin tuotantolaitos valmistaa lasikuitumateriaaleja teollisuuden tarpeisiin. Alun perin 1982 rakennettu tehdas on laajentunut useasti vuosien saatossa. Laajennusten seurauksena kiinteistön loisteputkivalaisimet olivat useilta eri vuosikymmeniltä.

Vuosien saatossa tuotantotilan valaistusuudistus tuli ajankohtaiseksi ja yhteistyökumppaniksi valikoitui lopulta Greenled Oy – lopputuloksena erittäin hyvin onnistunut projekti avaimet käteen -toteutuksena. Ahlstrom-Munksjö Glassfibren Mikkelin tuotantotilan valaistusuudistuksen keihäänkärkinä toimivat Greenledin energiatehokas Omega-sarjan LED-valaistus sekä älykäs Dali-ohjaus. Nykyaikaisen LED-valaistuksen hyödyt konkretisoituvat, kun vähemmällä määrällä valaisimia saatiin parempi valaistustaso sekä pienemmät ylläpitokustannukset kuin aiemmin.

”LED-valoissa tarjontaa ja toimijoita on paljon. Greenled Oy:n yksi ehdoton etu meille oli kokonaisvaltainen avaimet käteen -toteutus – yritys suunnittelee valaistusuudistukset, tekee valaisimet sekä asentaa ne ammattitaitoisesti. Tämä kokonaispaketti oli meille erittäin tärkeä ja keskeinen kriteeri teollisuusvalaistusuudistuksen suunnittelu- ja tarjousvaiheessa.”

Matti Valkonen, Tehdaspäällikkö, Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy Mikkelin tehdas

Valaistusuudistus avaimet käteen -toteutuksena mahdollisti keskeytyksettömän tuotannon

Tuotantotilan valaistusuudistus on usein iso investointi sekä rahallisesti että ajallisesti. Avaimet käteen -toteutuksena valaistusuudistus kuitenkin mahdollistaa asiakasyrityksen oman henkilökunnan keskittymisen tärkeimpään eli keskeytyksettömään tuotantoon ja ydinliiketoiminnan ylläpitoon. Tästä Ahlstrom-Munksjön Glassfibren Mikkelin tehdas on erinomainen esimerkki.

”Kokemuksemme mukaan uudistuksissa erityisesti keskeytyksetön tehtaan tuotantotoiminta tuo kehut ammattitaitoisesti hoidetusta projektista. Tässä projektissa asiakkaalta saadun palautteen mukaan tuotanto pyöri keskeytyksettä koko ajan. Lisäksi heillä kahden henkilön työaika säästyi onnistuneen yhteistyön ja avaimet käteen -toteutuksen avulla.”

Erto Ollila, Senior Account Manager, Greenled Oy

Ahlstrom-Munksjö Glassfibren Mikkelin tehtaan valaistusuudistuksessa myös 6,9 metriä korkean hyllyvarastotilan valaistus päivitettiin nykyaikaan.

Kuva: Ahlstrom-Munksjö Glassfibren Mikkelin tehtaan valaistusuudistuksessa myös 6,9 metriä korkean hyllyvarastotilan valaistus päivitettiin nykyaikaan. Vanhalla valaistuksella saavutettiin hyllyvälissä lattiatasolla 181 luxia, uudella valaistuksella 307 luxia. Ero on merkittävä.

Valaistusuudistuksen kokonaistoteutuksen myötä Ahlstromin-Munksjöllä ollaan tyytyväisiä juuri Greenledin valintaan – uudistus hoitui hyvin ja kaikki toimi sovitusti. Erityiskiitosta Greenled Oy saa valaistuksen uudistusprojektissa keskeytyksettömän tuotannon mahdollistaneesta ammattimaisesta asennustyöstä.

”Hyvin tiukasta aikataulusta ja haasteellisesta ympäristöstä huolimatta asennustyö sujui täyden kympin arvoisesti! Greenledin ammattitaitoinen valaisinten asennusporukka ei häirinnyt millään tavalla, vaan saimme itse keskittyä keskeytyksettä ydinliiketoimintaamme.”

Matti Valkonen, Tehdaspäällikkö, Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy Mikkelin tehdas

Valaistuksen osuus 25% tehtaan sähkönkulutuksesta

Lähtötilanteena oli vuosilta 1982 – 1998 olevien valaisimien loisteputkien uusintatarve. Mittava urakka, sillä Alhstrom-Munksjön Mikkelin tehtaalla tällaisia vanhakantaisia valaisimia oli noin 750 kpl. Haasteena on, että vuosien varrella haurastuneet muoviset pidikkeet rikkoutuvat helposti loisteputkien vaihdossa.

Vanhojen loisteputkien uusinnan sijaan Ahlstom-Munksjöllä päädyttiin uudistamaan koko valaistus. Tehtaalle hankittu valaistusratkaisu säästää huomattavasti energiaa, 72% vanhaan verrattuna, nykyaikaisten LED-valaisimien ja älykkään valaistuksen ohjausjärjestelmän avulla. Tämä on merkittävä hyöty, koska valaistuksen osuus Mikkelin tehtaan sähkönkulutuksesta on ollut noin 25 %.

Ahlstrom-Munksjön Mikkelin tehtaalla tavoitteina valaistusuudistuksessa oli juurikin nykyaikaisten LED-valaisimien myötä saavutettava energiansäästö, mutta myös työturvallisuuden ja -viihtyvyyden parantaminen sekä parempi valaistustaso ja sen mukana tuoma työn laatu. Valaistuksella on suuri merkitys työnteolle, sillä iso osa Mikkelin tehtaan laadun varmistuksesta perustuu visuaaliseen seurantaan. Tuotteiden valmistuksen lisäksi toimiva teollisuusvalaistus palvelee myös tilojen ja välineiden kunnossapitoa, materiaalihuoltoa sekä muita tukitoimintoja.

Tuotantotilojen aiempi valaistus tuotti paljon hukkalämpöä, joten loisteputkien korvaaminen nykyaikaisilla ledeillä on tehnyt työskentelyolosuhteista viileämmät ja viihtyisämmät. Mikkelin tehtaan työntekijöiltä saatu palaute – tai oikeammin sen puute – tukee kaikin puolin onnistunutta valaistusuudistusta.

”Hyvin vähän on saatu työntekijöiltä palautetta uudesta LED-valaistuksesta, mikä tarkoittaa, että toteutus on onnistunut. Nyt tuotantotilassa hyvin suunniteltu ja asianmukaisesti toimiva valaistus mahdollistaa päivittäisen työnteon ilman, että siihen tarvitsee kiinnittää ylimääräistä huomiota.”

Matti Valkonen, Tehdaspäällikkö, Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy Mikkelin tehdas

Riittävä valonmäärä Ahlstrom-Munksjö Mikkelin tehtaalla palvelee tuotantotilan kaikkia toimintoja ja lisää tuottavuutta sekä vähentää virheitä ja tapaturmia.

Kuva: Ahlstrom-Munksjö Glassfibren Mikkelin tehdas tuottaa lasikuitulujitekankaita suurilla kutomo- ja tikkauskoneilla. Riittävä valonmäärä palvelee tuotantotilan kaikkia toimintoja ja lisää tuottavuutta sekä vähentää virheitä ja tapaturmia.

Ahlstrom-Munksjö Glassfibre Oy Mikkeli uusi valaistus: yhteenveto

Ahlstrom-Munksjö Glassfibren Mikkelin tuotantotilan valaistusuudistus syntyi Greenled Oy:n avaimet käteen -toteutuksena:

  • Elinkaaren loppupuolella olevien loisteputkien uusinta energiatehokkaisiin led-valaisimiin.
  • Merkittävät energiansäästöt Omega-valaisimilla
  • Merkittävät lisäsäästöt älykkään Osram Dali Pro valaistuksen ohjauksen sekä korkean tilan liiketunnistimien avulla hyllyvarastossa ja lähettämössä. Valaistuksen ohjaus mahdollistaa myös valotasojen säädön.
  • Parempi valaistustaso ja sen myötä työn tuottavuuden, turvallisuuden ja viihtyvyyden parantaminen.
  • Pitkä käyttöikä aiempaa pienemmillä huolto- ja ylläpitokuluilla, valaisimia huomattavasti vähemmän kuin aiemmin.

Valaistusuudistuksen avainluvut:

  • Valaisinten energiansäästö 72 % vanhaan verrattuna
  • Sijoitetun pääoman tuotto 44 % vuodessa
  • Investoinnin takaisinmaksuaika 2,3 vuotta
  • Uuden valaistuksen elinkaariodote 32 vuotta
  • Valaistuksen CO2 päästöjen säästö 173 tonnia vuodessa

72%

ENERGiansäästöt

Kohteessa käytetyt tuotteet

Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme.