Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Ihmiskeskeinen valaistus paransi tuotantotilojen työskentelyolosuhteita

Pimatic Oy laittoi valaistuksen kerralla uusiksi ja päivitti valaistuksen tukemaan työskentelyolosuhteita. Tehottomat 1980-luvun loisteputkivalot saivat väistyä uuden ihmiskeskeisen teollisuusvalaistuksen tieltä. GreenCare-palvelupaketti tekee kokonaisuudesta huolettoman.

Pimatic Oy on sovelletun pneumatiikan ja matalapainehydrauliikan valmistaja. Yrityksen tuotantotilat sijaitsevat Huittisissa hyvien liikenneyhteyksien päässä. Tiloissa tehdään työtä tarkalla erikoisosaamisella. Työolosuhteilla on paljon merkitystä – ja niistä olennaisimpia on valaistus.

”Valaistus on yksi tärkeimmistä asioista ammattimaisten työmenetelmien lisäksi. Valmistuksessamme on paljon detaljeja sisältäviä työvaiheita, esimerkiksi pieniä tiivisteitä pienillä käsityökaluilla. Totta kai siinä pitää nähdä kunnolla, mitä tekee. Valaistus vaikuttaa työn laatuun. Sen uusiminen olikin pitkälti hyvinvointiasia.”

Mika Virtanen, toimitusjohtaja, Pimatic Oy

Pimaticin tuotantotiloissa on pneumatiikkatuotteiden koneistamo ja kokoonpanotehdas sekä tavaran vastaanotto ja lähettämö. Sisaryhtiö Polarteknik toimii samoissa tiloissa ja hyötyi myös valaistusuudistuksesta. Yhteensä työntekijöitä on tuotantotiloissa toista sataa. Kyseessä on niin sanottu puhdastila, jossa olosuhteet ovat tarkasti kontrolloidut – siksikin tarvitaan riittävä valaistus.

Älykäs led-valaistus korvasi loisteputket

Ennen uudistusta Pimaticin tuotantotiloissa tehtiin töitä 1980-luvun loisteputkivalaistuksessa, joka oli tehoton ja kulutti paljon energiaa. Valaisimet olivat palkkiväleissä epätasaisesti ja valaistustehot vaihtelivat. Vuosien aikana tilaan oli tullut layout-muutoksia ja valaisimia saattoi olla väärissä paikoissa. Lisävaloa tuli työpistevaloista, joita oli jatkuvasti asennettu lisää.

– Lähes kaikki loisteputket olivat avoimia ja suojaamattomia, myös työpisteillä. Siksi uudistus oli myös työturvallisuusasia, Virtanen kertoo.

– Henkilöstöltä oli tullut kommentteja, että valoa pitäisi saada lisää. Ajattelimme, että tehdään kerralla ajanmukainen, laadukas ja energiaa säästävä ratkaisu.

Greenled valittiin tekemään Pimaticin valaisinuudistus, koska asiakasreferenssit vakuuttivat. Loppusilauksen valinnalle antoi valaistuksen laatu ja GreenCare-palvelumallin mukanaan tuoma helppous.

Pimaticin valaistussuunnitelmassa vanhat elohopeaa sisältävät lamput korvattiin tehokkailla kotimaisilla led-valaisimilla ja älykkäällä valaistuksen ohjausjärjestelmällä. Jokaiseen palkkiväliin asennettiin pitkä valaisin, mikä takasi laadukkaan ja tasaisen, päivänvalon kaltaisen yleisvalaistuksen.

Pimaticin tiloihin asennettiin älykäs DALI-pohjainen valaistuksen ohjausjärjestelmä, joka mahdollistaa yksittäisten valaisimien ohjaamisen ilman kaapelimuutoksia. Tiloja on mahdollista muunnella tulevaisuudessa tarpeen vaatiessa.

Uudet led-valaisimet tuovat Pimaticin tuotantotiloihin päivänvalon kaltaisen yleisvalaistuksen

Kuva: Uudet led-valaisimet luovat tuotantotiloihin tasaisen, päivänvalon kaltaisen yleisvalaistuksen. Älykkäällä ohjausjärjestelmällä voidaan ohjata jopa yksittäisiä valaisimia.

GreenCare-palvelupaketti vapauttaa huolista

Uudistukseen kuului GreenCare-palvelupaketti, johon sisältyy valaistusratkaisun kartoituksen, suunnittelun, toimituksen ja asennuksen lisäksi myös ylläpito. Virtaselle tämä merkitsee ennen kaikkea helppoutta: jos jotain tapahtuu, asia hoidetaan kuntoon etänä, ja Pimaticin henkilöstö voi keskittyä omaan työhönsä.

– Projektin luovutuksessa sanoin, että toivottavasti maksamme tästä teille turhaan!

Koko projekti sujui Virtasen mielestä kokonaisuutena hyvin.

– Projektin vetäjä tiedotti etenemisestä ammattimaisesti. Hänellä oli hyviä ehdotuksia ja teknistä osaamista. Projekti muuttuu aina vähän matkan varrella, mutta hän oli aina tilanteen tasalla ja uudistus sujui kaikin puolin hyvin, Virtanen kehuu.

Hallivalaistuksen älykäs ohjaus helpottaa työskentelyä

Pimaticin henkilökunta on suhtautunut uudistukseen positiivisesti.

–  Pientä muutosvastarintaa oli tietenkin alussa, kun työpistevalaisimia karsittiin, Virtanen miettii.

–  Mutta ajan myötä olemme huomanneet, että yleisvalaistus on miellyttävämpi ja valaistustehoa itse asiassa paljon enemmän kuin ennen.

”Valaistus on paljon tehokkaampi ja näyttääkin laadukkaalta. Työskentely on miellyttävämpää. Moni on todennut, että nyt on mukavampi olla töissä. Uskon että tällä on pitkässä juoksussa vain positiivia vaikutuksia – hyvinvointi edellähän me tähän uudistukseen lähdimmekin.”

Mika Virtanen, toimitusjohtaja, Pimatic Oy

Pimaticin uusi valaistus tukee erikoisosaamista vaativaa työtä

Kuva: Uusi valaistus tukee erikoisosaamista vaativaa työtä. Valaistusvoimakkuus on kauttaaltaan niin hyvä, ettei erillisiä työpistevalaisimia juuri tarvita.

Pimaticilla töitä tehdään vuoroissa. Aiemmin kaikki valot olivat joko päällä tai pois, nyt valaistusta voi helposti säätää tarpeen mukaan. Tämä näkyy myös energiansäästönä. Tarpeenmukainen suunnittelu, energiatehokkaat led-valaisimet ja valaistuksen ohjausjärjestelmä säästävät energiaa jopa 70 prosenttia entiseen verrattuna. Sillä on iso vaikutus paitsi kuluihin, myös ympäristöön.

–  Valaistus paranee, mutta energiaa säästyy ihan automaattisesti – se on todella hyvä yhtälö.

70%

energiansäästöt

Kohteessa käytetyt tuotteet

Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme.