Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Katuvalaistus vähentää onnettomuuksia

Vuosittain tapahtuu paljon liikenneonnettomuuksia olosuhteissa, jotka viranomainen on määritellyt hämäräksi tai pimeäksi. Katuvalaistuksen avulla voidaan ehkäistä liikenneonnettomuuksia sekä vaikuttaa ratkaisevasti kuljettajien ja muiden tienkäyttäjien käyttäytymiseen ja suorituskykyyn.

Valaistus voi parantaa liikenneturvallisuutta myös sellaisilla osuuksilla, joiden olosuhteet ovat jollain tapaa poikkeukselliset – esimerkiksi suuri liittymätiheys, sumuiset tienkohdat tai monimutkaiset liikennejärjestelyt. Laadukas valaistus parantaa liikenteen palvelutasoa ja sujuvuutta sekä vähentää ajoneuvojen aiheuttamaa häikäisyä.

Mitä asioita hyvä katuvalaistus ottaa huomioon?

Oikea valaistustaso. Katuvalaistuksen tarvemäärittelyssä otetaan huomioon, kuinka paljon liikennettä kadulla on ja minkä tyyppistä liikennettä. Kunnat ja kaupungit määrittävät kadulle valaistusluokan, joka kertoo paljonko valoa tarvitaan ja kuinka tasaista valon tulee olla. Mitä korkeampi luokka, sitä enemmän vaatimuksia valaistukselle.

Kadun erityispiirteet. Kadut eroavat toisistaan esimerkiksi katujen leveyden, pylväsvälin ja pylväskorkeuden suhteen. Jotta jokaiselle kadulle saadaan laadukas valaistus, valaisimiin tehdään sopivissa määrin räätälöintiä. Yleensä räätälöinnillä puututaan valaisimien valotehoon, optiikkaan tai molempiin.

Ulkoiset tekijät. Ulkovalaistuksessa valaisimien kestävyystekijät nousevat tärkeydessä ylitse muiden, sillä valaisimet altistuvat aina luonnon ääriolosuhteille ja mahdolliselle ilkivallalle. Laadukkaissa katuvalaisimissa on riittävän korkea IP ja IK -luokka, hyvin toteutettu lämmönhallinta sekä kestävät ja testatut materiaalit. Huolettomuutta ostajalle tuo myös pitkä takuuaika.

Tulevaisuuden tarpeet. Kaupungit kehittyvät huimaa vauhtia ja älykkäästä kaupungista (Smart City) puhutaan yhä enemmän. Tämä näkyy myös katuvalaisimissa, joita kehitetään Smart City -yhteensopiviksi. Katuvalaisimiin tuodaan enenevissä määrin älyä, joka auttaa paitsi energiatehokkuudessa, myös jakamaan tietoa muiden järjestelmien kanssa.

Katuvalaistuksen ohjaus tuo energiatehokkuutta

Katuvalaistuksessa energiansäästöjä syntyy perinteisten valonlähteiden korvaamisesta LED-teknologialle sekä valon määrän optimoinnista. Energiansäästöjen ohella valaistuksen ohjaus pidentää ledien käyttöikää.

Katuvalaisimia voidaan ohjata ryhmänä tai valaisinkohtaisesti. Valaisimen liitäntälaitteeseen ohjelmoidaan yöhimmennysprofiili, joka muuttaa valon määrää automaattisesti annetun profiilin mukaisesti. Katuvalaisimet voidaan varustaa Smart City -liittimillä, joihin kytkettävällä laitteistolla toteutetaan valaisinkohtaista ohjausta. Tällöin yksittäinen valaisin voi reagoida esimerkiksi lähestyvään jalankulkijaan.

Kotimainen katuvalaistus – häikäisemätöntä valoa eri ympäristöihin

Pienennä katuvalaistuksen huoltokustannuksia, säästä energiaa, paranna turvallisuutta. Greenledin Suomessa valmistetut katuvalaisimet ovat pitkän elinkaaren tuotteita, jotka on suunniteltu kestämään vuosia. Valaisimien skandinaavinen ja ajaton muotokieli sopii useisiin eri käyttöympäristöihin.

Soita tai jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme.