Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

LED-teollisuusvalaistus: Parempi työturvallisuus, pienempi energiankulutus

LED-valaistus pienentää merkittävästi energiankulutusta teollisessa ympäristössä. Ennen kaikkea sillä on valtava merkitys työturvallisuuteen ja työssä viihtymiseen. Lue Suosiolan voimalaitoksen tarina.

Energiansäästöjä ja automaatiota läsnäolotunnistuksen avulla

Sähköautomaatiopäällikkö Henri Jokkala istuu työpöytänsä ääressä ja katselee kymmenkerroksisen kattilasalin energiaraportteja.

Kattilasali on osa Rovaniemellä sijaitsevaa Suosiolan voimalaitosta, joka on Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n tärkein energiantuotantolaitos.

Raporteista nähdään, että uuden LED-valaistuksen ansiosta säästyy kuukaudessa 13 000 kWh sähköä vanhaan laitteistoon verrattuna. Säästöt ovat huimat, ja ne tuovat nopeasti takaisin uuteen valaistukseen tehdyn investoinnin.

Valaisimien ohella kattilasaliin on asennettu läsnäolotunnistimet, joita hallinnoidaan älykkäällä OSRAM ENCELIUM™ valaistuksen ohjausjärjestelmällä. Valaistuksen ohjaus auttaa maksimoimaan sekä energiansäästöt että uusien valaisimien elinkaaren.

“Vanhat loisteputket paloivat koko ajan täydellä teholla. Uusi järjestelmä tunnistaa läsnäolon tiloissa ja optimoi valaistustasoa sen mukaan, miten tilaa käytetään. Kun järjestelmä havaitsee liikettä, valaistus kirkastuu automaattisesti. Myöhemmin liikkeen loputtua valot jälleen himmenevät.”

Henri Jokkala, Sähköautomaatiopäällikkö, Suosiolan voimalaitos

Energiansäästöt ovat kuitenkin vain yksi osa uuden valaistuksen tuomia hyötyjä. Voimalaitos on hyvin keskeisellä paikalla, ja se vaikuttaa ulkomuodollaan koko alueen vetovoimaan. Kattilasalin valaistuksen uusiminen on osa pidempää tarinaa, joka on jatkunut myöhemmin toiseen kattilasaliin, pihavalaistukseen ja näytteenottoaseman valoihin. LED-valaistuksella on lopulta tarkoitus kattaa koko voimalaitosalue.

Valotasoja nostamalla parempaa työturvallisuutta

Työturvallisuus on yksi tärkeimmistä ja vaalituimmista asioista Suosiolan voimalaitoksella. Kunnollinen valaistus tunnistettiin tärkeäksi osaksi työturvallisuutta ja työssä viihtymistä. Tarkemmat mittaukset paljastivat, että kattilasalin aiemman valaistuksen valotaso heitteli voimakkaasti välillä 5–163 luxia luoden työturvallisuusriskin.

Greenledin toimittama uusi LED-valaistus paransi merkittävästi kattilasalin valotasoa ja valon tasaisuutta. Nykyinen valaistus ylittää EU-standardit ja ennen kaikkea luo turvallisemman ja viihtyisämmän työympäristön.

Suosiolan voimalaitoksen uusi LED-valaistus parantaa työturvallisuutta ja työssä viihtymistä

Suosiolan voimalaitoksella tuotiin valoa sinne, missä sitä tarvitaan. Merkittävästi korkeammat valotasot ja tasainen valon laatu parantavat työturvallisuutta ja työssä viihtymistä.

Suunnittelua vaativaan teollisuusympäristöön

Voimalaitos on laaja kokonaisuus, josta löytyy jos jonkinlaista konetilaa, työskentelytasoa, soppea ja nurkkausta. Teollisessa ympäristössä ilmassa on aina pölyä ja likaa, ja myös käynnissä oleva tuotanto asettaa omat haasteensa. Laadukas valaistussuunnittelu ja huolella toteutettu asennustyö nousevat vähintään yhtä tärkeään rooliin kuin itse valaisimien valinta.

”Laitosympäristöt ovat todella haastavia – nämä ovat pölyisiä, hankalia paikkoja. Kyse ei ole siitä, etteikö löytyisi sopivia valaisimia, vaan siitä luovuudesta, miten ne saadaan asennettua. Greenledin asentajat tekivät hienoa työtä.”

Henri Jokkala, Sähköautomaatiopäällikkö, Suosiolan voimalaitos

Greenled toteutti valaistuksen uusimisen avaimet käteen -projektina sisältäen suunnittelun, toimituksen, asennuksen ja käyttöönoton. Lopputuloksena voimalaitokselle saatiin lyhyen takaisinmaksuajan moderni, kestävän kehityksen valaistusratkaisu. Ennen kaikkea laitoksella on nyt valoa siellä, missä sitä eniten tarvitaan.

Kattilasalin valaistuksen uusinta: tulokset

  • Parempi työturvallisuus ja työssä viihtyminen
  • 76 % energiansäästöt valaistuksessa
  • 70 tonnia vähemmän valaistuksen CO² -päästöjä vuodessa
  • Lyhyen takaisinmaksuajan kestävä ratkaisu
  • Helppoutta ja automaatiota älykkäällä valaistuksen ohjauksella

76%

energiansäästöt

Kohteessa käytetyt tuotteet

Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme.