Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

optimaalista valoa älykkäällä ohjauksella

Greenledin Kempeleessä sijaitseva pääkonttori on 3500 neliömetrin suuruinen, kaksikerroksinen kiinteistö. Rakennuksessa on varastotilat ja tuotannon tilat sekä vastaanottoaula, toimistotilat ja neuvotteluhuoneita. Kun Greenled muutti tiloihin vuonna 2015, koko rakennus oli valaistu T8-loisteputkilla.

Asetuttuaan taloksi Greenled alkoi uudistaa tilojen valaistusta. Kaikki T8-loisteputket päivitettiin LED-valaisimiin, joiden myötä tiloihin saatiin tasaisempi valo sekä valaistuksen hallintamahdollisuus. Valon laadulla tiedettiin myös olevan suuri vaikutus työturvallisuuteen, tuottavuuteen ja viihtyvyyteen.

Nyt valaisimet ja ohjausteknologia on valittu tarkoin sopimaan kunkin tilan työympäristöön ja työtehtäviin. Kaikki loisteputket vaihdettiin Greenledin energiatehokkaisiin LED-valaisimiin, ja valaistusta ohjataan Greenledin luottokumppanin Osramin palkitulla ENCELIUM™ -valaistuksen hallintajärjestelmällä.

Greenled valitsi tiloihinsa ENCELIUM™ -valaistuksen hallintajärjestelmän, sillä se tarjosi monipuoliset ohjausvaihtoehdot ja joustavuutta valaistuksen hallintaan. Kerromme tässä jutussa, kuinka Greenled automatisoi ENCELIUM™ -järjestelmän avulla valotasot tuotantoaikataulujen ja tauotusten mukaan. Näin säästetään lisää energiaa ja valaistuksen ylläpito helpottuu. Tilojen 3D-visualisointi antaa kiinteistön hallinnoinnista vastaaville myös loistavan näkymän valaistuksen kunnosta ja kertoo mahdollisista huoltotarpeista.

Eri valaistus eri tiloihin

Toimistiloihin on asennettu Alfa Q ja Alfa Line -valaisimet, jotka tuovat työympäristöön viihtyvyyttä ja tyyliä. Valaisimet tunnistavat liikkeen, mukautuvat päivänvalon määrään ja tarjoavat mahdollisuuden värilämpötilan säätöön neuvottelutiloissa. Päivänvalo- ja liiketunnistus varmistavat laadukkaan työskentelyvalon ja auttavat maksimoimaan valaistuksen energiansäästöt.

Valaisimet greenledin pääkonttorin toimistolla tunnistavat liikkeen, mukautuvat päivänvalon määrään.

Tuotanto- ja varastotiloissa on käytössä erilaisia variaatioita Omega-valaisimista, joilla varmistetaan riittävä valotaso jokaiseen tilaan. Valaisimien valoteho ja optiikka on valittu sopimaan tilojen huonekorkeuteen, työtehtäviin ja muihin vaatimuksiin.

“Tuntui, kuin olisimme saaneet täysin uudet toimitilat. Ero vanhan ja uuden valaistuksen välillä oli niin valtava.”

Eemeli Kyröläinen, Tuotepäällikkö, Valaistuksen hallintajärjestelmät, Greenled

Optimaalista valoa

Tuotannon tiloissa on useita tuotantolinjoja, joilla tuotantotiimi kokoonpanee ja testaa jokaisen Greenledin tehtaalta lähtevän valaisimen. Testauksen jälkeen valaisimet pakataan ja lähetetään asiakkaille.

Ison tuotantotilan tärkein energianssäästöstrategia on tehtäväkohtainen ohjaus, jonka avulla valon määrä mukautetaaan tuotannon säännöllisiin aikatauluihin. Kun tuotanto on käynnissä, korkea valotaso varmistaa työturvallisuuden, tarkkuuden ja tehokkuuden. Tauon alkaessa valotasot putoavat automaattisesti 30 % maksimista. Valaisimien valoteho ja ohjauksen tarkat aikataulut määritellään suoraan ENCELIUM™-hallintajärjestelmässä.

Kun Greenledin pääkonttorilla on tuotanto käynnissä, korkea valotaso varmistaa työturvallisuuden, tarkkuuden ja tehokkuuden.

Kuva: Tuotannon eri työpisteillä kokoonpannaan ja testataan jokainen Greenled-valaisin.

Joustavuutta ja säädettävyyttä

ENCELIUM™-järjestelmän keskitetty 3D-ohjelmisto tarjoaa kokonaisvaltaisen näkymän eri tilojen valaistukseen. Näkymä helpottaa valaistuksen käyttöönottoa ja datan analysointia, sillä se näyttää tarkalleen uuden valaistuksen tehon.

ENCELIUM 3D Polaris ohjelmiston analyysi Greenledin pääkonttorin tuotantotiloista

Kuva: Greenledin pääkonttorin säädettävä LED-valaistus tehtäväkohtaisella ohjauksella säästää 75 % energiaa verrattuna aiempiin loisteputkiin, jotka paloivat jatkuvasti täydellä teholla. Energiansäästöraportteihin pääsee käsiksi suoraan ENCELIUM™-hallintajärjestelmän 3D Polaris -ohjelmistosta.

Raporttien ohella järjestelmä mahdollistaa valaisimien tehtäväkohtaisen ohjaamisen ja valotasojen säädön. Jos jossain on pimeämpi nurkka tai jokin tehtävä vaatii muista poikkeavaa valoa, kunkin valaisimen tehoa voidaan säätää myös valaisinkohtaisesti.

Jokaiseen valaisimeen kytkeytyvä data kertoo jopa valaisimien elinkaaren ja hälyttää, jos valaisimissa on ongelmia tai huoltotarpeita. Valaistuksen ennustettavuus ja joustavuus tuo erityistä lisäarvoa saneerauskohteissa, joissa on usein sekä uudempia että vanhempia valaisinpisteitä.

“Mitä suurempi projekti, sitä enemmän vaaditaan säätöjä ja joustavuutta. Älykäs valaistuksen ohjaus auttaa saavuttaman täydellisen valotason kaiken tyyppisissä rakennuksissa. Reaaliaikaisen 3D-seurannan avulla mahdolliset ongelmat huomataan heti ja niihin voidaan reagoida nopeasti – tai ne voidaan jopa ennaltaehkäistä kokonaan. ENCELIUMin avulla Greenled on saanut tiloihinsa mukautuvan ja energiatehokkaan valaistuksen, joka auttaa heitä keskittymään omaan liiketoimintaansa.””

Gabriele Putzolu, ENCELIUM™ Tuotepäällikkö, OSRAM

Tulosten yhteenveto

  • Työympäristöön ja työtehtäviin tarkoin valitut valaisimet ja valaistuksen ohjausteknologia
  • Parantunut valon laatu, työturvallisuus, tuottavuus ja viihtyvyys
  • 75 % säästöt energiankulutuksessa LED-valaistuksen ja tehtäväkohtaisen ohjauksen avulla (verrattuna aiempiin loisteputkiin, joissa valoteho oli aina sama)
  • Joustavuutta ja säädettävyyttä valaistuksen hallintaan
  • Helppoutta ja ennustettavuutta valaistuksen huoltoon ja ylläpitoon

75%

energiansäästöt tehtäväkohtaisella ohjauksella

Kohteessa käytetyt tuotteet

Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme.