Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Aallon suunnittelema Kirjatalo päivitettiin led-
valaistukseen

Kirjatalo on Alvar Aallon suunnittelema, vuonna 1969 valmistunut suojeltu kiinteistö, jossa toimii muun muassa Helsingin Akateeminen kirjakauppa. Greenled otti projektivastuun, kun Kirjatalon yli 1000 valaisinta tuli vaihtaa energiatehokkaisiin led-valaisimiin.

Kiinteistöalan asiantuntijapalveluita tarjoavan Colliers Finland Oy:n rakennuttamispäällikkö Peter Suurla vastasi projektista tilaajan roolissa. Lähtötilanne Kirjatalossa oli hänen mukaansa moniongelmainen.

”Kohteessa oli paljon vanhaa valaisinkantaa, monia erilaisia valaisintyyppejä ja Alvar Aallon suunnittelemia valaisinrunkoja. Vanhat hehkulamput menettävät suurimman osan energiasta hukkalämpönä, joten energiatehokkuus oli yksi
keskeisistä tavoitteista. Kiinteistöalalla on ollut trendinä siirtyä LED-
teknologiaan, ja EU-lainsäädäntö tulee myös ohjaamaan tähän, Suurla sanoo.”

Peter Suurla, Kirjatalo

 

Lue lisää lakimuutoksista, jotka olisi hyvä ottaa huomioon valaistusuudistusta tehtäessä.

Akateeminen Kirjakauppa, Helsinki, Valokuvaaja: Juho Kuva

Tavoitteena oli niin ikään parantaa valaistusta, työturvallisuutta, kaupallista ilmettä kuin kävijäkokemusta. Kirjatalon LED-investoinnin odotettu takaisinmaksuaika on arvioitu noin kolmeen vuoteen, pelkästään saavutetun energiansäästön ansiosta.

Investointipäätöksen jälkeen energiakustannukset ovat yhä nousseet, joten takaisinmaksuaika voi olla jopa lyhyempi, Suurla arvioi.

Perusteellinen alkukartoitus auttoi onnistumaan

Greenled ei ollut ainoa kilpailussa ja kartoituksessa mukana ollut palveluntarjoaja, mutta voitti projektin kahdesta keskeisestä syystä.

”Greenled oli kustannustehokkain ja joustavin: Sieltä oltiin valmiita tekemään kohteessa alkukartoitusta ja selvitystä jo ennen sopimustilannetta, jotta tarpeemme tulisi riittävän hyvin ymmärretyksi. Arvostimme tätä, Suurla perustelee.”

Itse projekti käynnistyi Akateemisen kirjakaupan myymälätiloista; toisessa vaiheessa uudistettiin muiden tilojen kuten rappukäytävien ja maanalaisten huoltotilojen valaistus. Massiivisessa työkohteessa ei sattumuksilta vältytty, mutta kaikkineen Suurla kuvaa asennusurakkaa onnistuneeksi.

Kyseessä on äärimmäisen monimutkainen kiinteistö, joten jo siihen nähden asennus meni hyvin. Korkeiden kattoprismojen välissä oli muun muassa valaisimia, joihin pääsi ainoastaan huoltokelkalla. Tämä edellytti jo käyttökoulutusta asentajille.

Urakoitsija punnitaan ongelmatilanteissa

Kirjatalon kaltaisen toimitilan kohdalla valaistuksen päivittäminen vaatii yhteistyötä ja vuorovaikutusta useiden sidosryhmien kanssa. Kirjatalossa neuvotteluja käytiin niin Alvar Aalto Säätiön, arkkitehtien, kiinteistön vuokralaisten kuin kiinteistönomistajien kanssa.

Suurla kiittelee erityisesti Greenledin projektijohtoa, jonka toiminta helpotti tilaajan arkea: palaverit arkkitehtien ja muiden sidosryhmien kanssa käytiin tehokkaasti ja itseohjautuvasti. Myös ilmenneestä aikatauluviiveestä kommunikoitiin varhain.

Tällaisissa projekteissa tilaajalle tärkein mittari on se, miten urakoitsija toimii ongelmatilanteessa. Kaikki ovat hyviä silloin, kun hommat sujuvat, mutta ongelmanratkaisukyky on urakoitsijan tärkeimpiä ominaisuuksia. Tältäkin osin Greenled onnistui ja talon kanssa oli mukava työskennellä.

Lopputulos on Suurlan mukaan onnistunut: Energiansäästöä seurataan pidemmällä tähtäimellä, mutta laadukkaasta yleisvalaistuksesta nautitaan jo nyt. Etenkin lastauslaiturilla uusittu valaistus parantaa nyt merkittävästi myös työturvallisuutta.

Akateeminen Kirjakauppa, Helsinki, Valokuvaaja: Juho Kuva

75%

ENERGIANSÄÄSTÖT

Soita tai jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijallemme.