Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Avialogis rakennettiin kansainvälisen BREEAM-sertifikaatin standardien mukaan

Avialogis on rakennettu kansainvälisen BREEAM-sertifikaatin standardien mukaan, jolla tavoitellaan vastuullisia toimitilaratkaisuja. Mukana KVR-hankkeessa oli urakoitsijana Terawatt Oy, kestävän kehityksen ratkaisuihin keskittynyt Greenled Oy sekä Sonepar, jonka välivarastointipalvelulla yhdistettiin projektin erilaisia tarpeita yhdeksi kokonaisuudeksi.

Avialogis (viralliselta nimeltään Kiinteistö Oy Turvalaakson Parkki) on Vantaalle Kehä III:n varteen vuoden 2022 aikana valmistuva logistiikkakeskus. Varastohallin bruttopinta-ala on 31 000 m2 ja korkeutta löytyy 12 metriä.

Sonepar tuotti KVR-urakkaan lisäarvoa jo suunnitteluvaiheessa

KVR eli kokonaisvastuurakentamisessa vastuullinen urakoitsija huolehtii koko rakennushankkeen toteuttamisesta, koordinoinnista ja suunnittelusta.

KVR-hankkeissa tyypillisesti määritellään vain tavoite, jolloin käytännön toteutuksesta päättää vastuullinen urakoitsija. Tässä mallissa urakoitsija pystyy itse vaikuttamaan moniin asioihin, kuten suunnittelemaan millä komponenteilla ja valaisimilla haluaa toteutuksen tehdä. Valittujen yhteistyökumppaneiden kanssa projektia aletaan työstämään; etsitään parhaita ratkaisuja ja kustannustehokkaimpia valintoja.

Yleensä tukkuliikkeet jäävät suunnitteluvaiheesta ulos, koska urakoitsijoiden näkökulmasta tukkuliikkeestä ei ole tässä vaiheessa lisäarvoa. Avialogiksen KVR-hanke olikin siitä poikkeuksellinen, että suunnittelemassa olivat sekä Sonepar että valaisintoimittaja Greenled.

Soneparin merkitys suunnitteluvaiheessa perustui kattaviin logistiikan palveluihin, joita haluttiin hyödyntää läpi projektin.

”Olen aiemminkin tehnyt vastaavia projekteja ja työnohjausta, mutta niissä on hyödynnetty logistiikan ja välivarastoinnin etuja paljon vähemmän.”

Heikki Penninkangas, projektipäällikkö, Terawatt Oy

KVR-kohteita ohjailee yhä useammin laadulliset tavoitteet

”Nykyään alkaa olla yleistä, että KVR-hankkeille on määritetty laadullisia tavoitteita, kuten BREEAM, LEED ja WELL. Nämä sertifikaatit takaavat, että loppuasiakkaat saavat enemmän kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja, ja ennen kaikkea enemmän tarpeenmukaisia ratkaisuja.”

Markus Niemonen, asiakkuuspäällikkö, Greenled Oy

Greenledillekin on kertynyt kokemusta jo useammasta BREEAM-kohteesta ja myös logistiikkakohteista. Joten tiedämme mitä pitää tavoitella, jotta valaistusvoimakkuus ja laatu riittävät BREEAMin vaatimuksiin. Lähdimme suunnittelemaan niin, että Avialogiksessakin sertifikaatin tavoitteet täyttyvät, toteaa Markus.

Kansainvälinen ympäristösertifikaatti on kiinteistön arvomittari

BREEAM-sertifikaatti (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method) on brittiläinen, vapaaehtoinen ympäristösertifiointijärjestelmä. Se on tunnettu etenkin kansainvälisten kiinteistösijoittajien keskuudessa ja yksi parhaista kiinteistön arvon säilymisen mittareista. Euroopassa BREEAM on ollut jo pidempään, ja Suomessa sen käyttö on yleistynyt viimeisen 2–3 vuoden aikana.

  • Joustavuus suosion taustalla:  Sertifikaatin suosio perustuu sen soveltuvuudesta niin saneeraus- kuin hankevaiheessa oleviin kohteisiin. Vaikka BREEAM-sertifiointijärjestelmä on luonteeltaan yksityiskohtaisempi kuin moni muu vastaava sertifiointimalli, se on joustava: vaatimukset on pisteytetty ja kohteen rakennuttaja tai saneeraaja voi hakuvaiheessa päättää, mitä tasoa tavoitellaan.
  • Valaistuksessa rima vaatimuksia korkeammalle:  On tärkeää, että valaistusvoimakkuus kohteessa säilyy vaatimusten mukaisena koko valaisimien elinkaaren ajan. Ympäristöstä riippuen valaistusvoimakkuuteen voi ajan saatossa vaikuttaa esimerkiksi pölyyntyminen, minkä vuoksi laadulliset tavoitteet kannattaa asettaa hieman vaatimustasoa korkeammalle.
Tasainen ja yksityiskohtainen valo nostaa työtehoa, mutta on vaativa toteuttaa

Uuten logistiikkakeskukseen haettiin ratkaisua, joka palvelee aidosti tarkoitustaan eli tarjoaa tasaista ja yksityiskohtaista valoa kaikkialle. Siksi jo suunnittelussa huomioitiin, että esimerkiksi hyllyväleissä on riittävästi valoa. Yksinkertaisen kuuloinen asia, mutta kapeat käytävät logistiikkakeskuksen korkeiden hyllyjen keskellä voivat helposti jäädä hämäriksi. Oikea valaistus vähentää keräilyvirheitä ja parantaa työtehoa, joten pystypintojen riittävää valaistusvoimakkuutta ei voi vähätellä.

Plug and Play -liittimet nopeuttivat valaisimien asennusta

Asennuksessa on hyödynnetty Terawatille räätälöityä Enston Plug and Play -kaapelointiratkaisua, joka on asennettu paikalleen Greenledin tehtaalla. Kun valaisimissa on jo liittimet ja johto paikallaan, jää kytkentä työvaiheena pois. Tämä nopeuttaa ja helpottaa asennusta huomattavasti. Myös tulevaisuuden huoltotoimenpiteet sujuvat vauhdikkaammin, kun yhden valaisimen saa irrotettua liittimellä ketjusta kätevästi. Asennus tapahtuu niin, että nostimella ajetaan ylös ja asennetaan ripustuskisko. Tämän jälkeen valaisin laitetaan paikalleen ja johdotetaan kahden valaisimen väli liitoskaapeleilla.

Lohkorakentamisessa saadaan muutoksista nopeasti kiinni

Avialogista valmistuu vuoden 2022 aikana kahdessa vaiheessa ja neljässä lohkossa. Lohkoissa siirrytään eteenpäin, kun edellinen on lähes valmis.

– Kohteen eteneminen lohkoittain on ollut sertifikaatin ja toteutuksen kannalta hyvä asia. Kun näimme ensimmäisen lohkon kohdalla mahdolliset kompastuskivet, olivat ne korjattavissa ennen töiden jatkumista, pohtii Markus lohkorakentamisen etuja.

Soneparin välivarastoinnilla yhdistettiin projektin erilaiset tarpeet toimivaksi kokonaisuudeksi

Koska kohteen valmistuminen on edennyt portaittain, urakoitsijalle on ollut hyödyllistä pilkkoa toimitukset pienempiin potteihin. Valaisintoimittajan intressissä taas oli tilata materiaalit, valmistaa ja toimittaa valaisimia Soneparille isommissa erissä. Erilaiset tarpeet onnistuttiin yhdistämään toimivaksi kokonaisuudeksi Soneparin välivarastoinnin avulla. Lue palvelusta lisää täältä » 

– Vanha tapa on ottaa kaikki kerralla työmaalle, jossa ne sitten puolen vuoden aikana hajoilee. Siksi välivarastointi on urakoitsijan ja projektin budjetin kannalta hyvä ja iso juttu, pohtii Heikki välivarastoinnin tarjoamaa etua. Aivan miten vain tavaroita ei välivarastoonkaan hankittu. Avialogiksen projektissa toimittajalta tilaaminen ja eräkoot suunniteltiin tarkkaan, näin välivarastointiajat ja -kulut pysyivät maltillisina.

Markus kehuu Soneparin tärkeää roolia Avialogiksen projektissa. – Ilman luotettavan kumppanin varastointipalveluita tämän kaltaista hanketta tuskin pystyttäisiin toimittamaan. Me Greenledillä näemme, että nimenomaan kasvu yhdessä Soneparin kanssa on iso mahdollisuus, painottaa Markus.

Myyjän aktiivisuus sysäsi yhteistyön kasvuun

– Asiakkaina olemme olleet Soneparille jo vuodesta 2004 alkaen, mutta yhteistyön aloitimme isommin vuonna 2019 kun Petri Kurttila aloitti avainasiakasmyyjänä valaistuksen projektimyynnissä, kertoo Terawatin Heikki yhteistyön taustoista. Petri siirtyi pian Konalan Soneparin myyntipäälliköksi, mutta hän kuitenkin jatkoi Avialogiksen projektin parissa.

Vaikka tiiviimpi yhteistyö on vielä melko tuoretta, ovat juuret ehtineet kasvaa lähes kahdessa vuosikymmenessä syvälle ja luoda tukevan perustan. Greenledin asiakkuuspäällikkö Markuksen mukaan yhteistyötä aloiteltiin jo vuonna 2012 ja siitä se lähti hiljalleen tiivistymään.

-Näemme yhteisen kasvun tukkuliikkeiden kanssa niin merkittävänä potentiaalina, että yhteistyötä on tarkoitus tiivistää vielä enemmän. Meillä on nykyään kokonaan oma tukkuriyhteistyöhön keskittynyt organisaatio, jota on vahvistettu rekrytoinneilla, kuvailee Markus yhteistyön tärkeyttä.

Hyvän porukan tekemisessä sitoutuminen ja kunnioitus johtavat onnistumisiin

– Soneparin ja Greenledin kanssa yhteistyö perustuu ongelmien ratkaisuun ja toisten kunnioittamiseen. Petrin sitoutuminen projektiin on ollut uskomatonta. Myyjän tavoitettavuus ja projektiin sitoutuminen ovat hyvien logistiikan palveluiden ohella kovia kilpailuetuja. Sonepar on myös ylittänyt asiakkaan odotukset tarjoamalla ja toteuttamalla enemmän, kuin mitä nykyisessä sopimuksessa on asioista sovittu, korostaa Heikki.

Petri muun muassa huolehti, että valaisinmuutokset välittyivät urakoitsijalta toimittajalle. Hän myös seurasi saapuvia ja lähteviä toimituksia. Nämä ovat tärkeitä, mutta aikaa vieviä töitä. Ottamalla kopin tehtävistä, Petri kevensi Terawatin projektipäällikön taakkaa.

Hyvän porukan tekemisessä sitoutuminen ja kunnioitus johtavat onnistumisiin

– Kiinnostusta asiakkaan projektiin pitää löytyä, muuten homma ei kanna hedelmää pitkällä aikajänteellä. Jos homma jää junnaamaan, niin miksi urakoitsija haluaisi jatkossa tehdä yhteistyötä, pohtii Petri sitoutumisen painoarvoa.

Markus toteaa, että toimittajan näkökulmasta tärkeintä on, miten haasteita lähestytään, sillä isoissa projekteissa kupruilta ei voi välttyä. Tärkeämpää on asenne, millä ne kohdataan.

– Tällä porukalla on ollut mukava tehdä töitä, isottelu ja räyhääminen on jätetty muiden hommaksi, sitä ei tällä porukalla näe, kiteyttää Heikki.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä,

info@greenled.fi

BREEAM

Ympäristösertifiointijärjestelmä ja yksi parhaista kiinteistön arvon säilymisen mittareista

Kohteessa käytetyt tuotteet

Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme.