Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Älykäs logistiikkavalaistus: Case Huhtamäki

Valaistuksella on suuri vaikutus logistiikkatilojen työturvallisuuteen ja energiatehokkuuteen. Suurten hallitilojen valaisu syö paljon energiaa, ja trukeilla työskennellään lähellä katon rajaa korkeissa tiloissa. Lue, kuinka Huhtamäki Foodservice Nordic saavutti älykkäällä valaistuksella 88 % energiansäästöt ja paransi työtilojen turvallisuutta ja viihtyvyyttä Hämeenlinnan logistiikkakeskuksessa.

Lähtötilanne

Huhtamäki on maailmanlaajuisesti toimiva ruoka- ja juomapakkausten asiantuntija. Huhtamäen pääkonttori on Espoossa, ja yrityksellä on 78 tuotantolaitosta ja 24 myyntikonttoria 34 maassa. Huhtamäki Foodservice Nordic Oy:n tuotantolaitos ja logistiikkakeskus sijaitsee Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnan logistiikkakeskus on korkea varasto, jossa on lukuisia pitkiä käytäviä. Varaston lisäksi tilassa on erillinen lastausalue. Vuonna 2017 tilat oli valaistu suurpainenatriumlampuilla sekä loisteputkilla, ja logistiikkakeskuksen valotasot vaihtelivat välillä 143–300 luxia.

Vaikka valoa olikin paikoitellen riittävästi, valotasot vaihtelivat eikä valaistusratkaisu palvellut parhaalla mahdollisella tavalla työtehtäviä. Työntekijöillä oli vaikeuksia saada tekstistä selvää, ja valot aiheuttivat häiritsevää häikäisyä. Haasteena olivat myös eri vaiheiden väliset vinokuormat.

Valaistusratkaisu jätti toivomisen varaa myös energiatehokkuudessa. Valaistuksen ohjauksen puuttuessa valot paloivat jatkuvasti täydellä teholla. Ideaalitilanteessa valot palavat vain siellä, missä on liikettä ja missä työskennellään kullakin hetkellä.

Asiakkaan visio

Vanhan valaistuksen lähestyessä elinkaarensa päätä Huhtamäki päätti uudistaa logistiikkatilojensa valaistuksen. Modernin LED-valaistuksen ja valaistuksen ohjauksen tavoitteena oli:

  • Parantaa työviihtyvyyttä ja työturvallisuutta
  • Minimoida valaistuksen huoltotarpeet
  • Optimoida energiankäyttöä ja saavuttaa säästöjä
  • Pienentää hiilijalanjälkeä ja panostaa kestävän kehityksen ratkaisuun

Älykäs valaistusratkaisu

Greenledin valaistusratkaisu oli älykäs kokonaisuus, jossa panostettiin valaistussuunnitteluun, laadukkaisiin valaisimiin ja valaistuksen ohjaukseen.

Varaston suurpainenatriumlamput korvattiin Greenledin Omega-valaisimilla ja lastauslaiturin loisteputket Gamma-valaisimilla. Logistiikkatilojen valaistustasot yltävät nyt EU-standardeihin ja varmistavat riittävän työskentelyvalon.

Valaisimien optiikan valinnassa huomioitiin sekä tilan korkeus että pitkät käytävät. Hyllyjen pystypinnat valaistiin aiempaa kirkkaammiksi samalla, kun häikäisy pidettiin minimissä. Nyt valotaso on kauttaaltaan parempi ja valosävy miellyttävämpi. Aiemmin työntekijöillä oli vaikeuksia saada selvää tekstistä oranssissa valossa – nyt sekä trukinkuljettajat että työnjohto raportoivat tyytyväisyyttään.

”Kuskin paikalla pitää nähdä tismalleen, missä trukin sorkat ovat. Ei siinä voi siristellä, kun taakat ovat korkealla ja tavaraa nostetaan ja lasketaan alas. Uudet LED-valaisimet eivät häikäise, mikä on todella tärkeää.”

Olli-Pekka Rokkanen, Sähkötyönjohtaja
Huhtamäki Foodservice Nordic Oy, Hämeenlinna

Älykäs logistiikkavalaistus: valaisimien optiikan valinnassa huomioitiin sekä tilan korkeus että pitkät käytävät. Hyllyjen pystypinnat valaistiin aiempaa kirkkaammiksi samalla, kun häikäisy pidettiin minimissä.

Kuva: Valaisimien optiikan valinnassa huomioitiin sekä tilan korkeus että pitkät käytävät. Hyllyjen pystypinnat valaistiin aiempaa kirkkaammiksi samalla, kun häikäisy pidettiin minimissä.

Valaisimien ohella logistiikkatilat varustettiin liiketunnistimilla, joiden avulla valot syttyvät ja sammuvat automaattisesti tilan käytön mukaan. Läsnäolotunnistus vaikuttaa merkittävästi energiansäästöihin, sillä tilassa on paljon käyttöasteeltaan vaihtelevia hyllyvälejä. Parhaimmillaan läsnäolotunnistus on tuonut 50 % lisäsäästöt hiljaisemmissa hyllyväleissä.

Greenled asensi asiakkaan käyttöön myös OSRAM ENCELIUM™ valaistuksen hallintajärjestelmän. Huhtamäki valitsi ENCELIUM™-järjestelmän, sillä se mahdollistaa valaistuksen säätämisen Polaris 3D -ohjelmiston visuaalisen käyttöliittymän avulla sekä tarkat raportit energiankulutuksesta. ENCELIUM-järjestelmä helpottaa valaistusasennuksen käyttöä ja analysointia sekä mahdollistaa valaistuksen hallinnoinnin etäyhteydellä.

ENCELIUM™ valaistuksen hallintajärjestelmän raportit näyttävät, kuinka suuri merkitys läsnäolotunnistuksella on energiankulutukseen.

Kuva: ENCELIUM™ valaistuksen hallintajärjestelmän raportit näyttävät, kuinka suuri merkitys liiketunnistuksella on energiankulutukseen. Tässä hiljaisemmassa hyllyvälissä läsnäolotunnistus (Occupancy Control, OCS) on tuonut yli 50 % lisäsäästöt.

Aiempaan valaistukseen verrattuna uudet LED-valaisimet ovat tuoneet Huhtamäelle 66,15 % energiansäästöt. Liiketunnistuksen avulla saatiin tämän lisäksi 21,98 % lisäsäästöt. Kaiken kaikkiaan Hämeenlinnan logistiikkakeskuksessa saavutettiin 88,13 % energiansäästöt uudella valaistusratkaisulla.

”Tavoitteemme ja odotuksemme täyttyivät hyvin, ja olemme tyytyväisiä uuteen valaistusratkaisuun. ENCELIUM™ valaistuksen hallintajärjestelmä tuo meille joustavuutta, sillä valotasot ovat säädettävissä. Tarkkojen raporttien avulla voimme osoittaa, kuinka paljon uusi valaistusratkaisu tuo energiansäästöjä ja kehittää energiatehokkuutta eteenpäin.”

Olli-Pekka Rokkanen, Sähkötyönjohtaja
Huhtamäki Foodservice Nordic Oy, Hämeenlinna

Avaimet käteen -palvelu

Valaistusratkaisu toimitettiin Greenledin avaimet käteen -palveluna sisältäen suunnittelun, toimituksen, asennuksen ja käyttöönoton. Lopputuloksena Huhtamäki sai logistiikkatiloihinsa kestävän kehityksen valaistusratkaisun. Uusi ratkaisu säästää paljon energiaa, ja ennen kaikkea se lisää työtilojen viihtyvyyttä ja työturvallisuutta.

”Meille oli tärkeää, että saimme koko valaistusratkaisun yhdeltä toimittajalta. Prosessi sujui jouhevasti suunnittelusta aina toteutukseen saakka ja vapautti resursseja meidän päässä. Kokemani perusteella suosittelisin Greenlediä valaistusratkaisujen toimittajana.”

Olli-Pekka Rokkanen, Sähkötyönjohtaja
Huhtamäki Foodservice Nordic Oy, Hämeenlinna

88%

energiansäästöt

Kohteessa käytetyt tuotteet

Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme.