Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Säädettävä hallivalaistus mukautuu tarpeisiin

Joustavuus, viihtyvyys, energiatehokkuus. Valaistuksella on suuri merkitys urheilu- ja tapahtumakeskusten toiminnalle. Tämä oli selvää Tampereen Messu- ja Urheilukeskukselle, joka uusi vastikään valaistuksen kolmeen eri halliin keskuksen tiloissa.

Uusi valaistusratkaisu tarjoaa joustavuutta ja säädettävyyttä, jota tarvitaan monikäyttöhalleissa. Urheilulajista ja tapahtumasta riippuen valaistuksen hallinnoijat voivat suunnitella ja säätää sopivat valotasot jokaiselle yksittäiselle valaisimelle. Näin luodaan erilaisia valaistustilanteita, jotka tukevat kutakin tapahtumaa ja urheilutoimintaa.

Lue asiakastarina Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen valaistusuudistuksesta.

Monikäyttöinen valaistus monikäyttöhalleihin

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus – Tampere Exhibition and Sports Centre (TESC), on yksi Suomen suurimmista messu- ja urheilukeskuksista ja samalla monipuolinen kokouskeskus. Tilat sopivat niin kymmenen hengen neuvotteluihin kuin satojen osallistujien kokouksiin, seminaareihin ja juhliin sekä erilaisiin yleisötapahtumiin, näyttelyihin ja tuotelanseerauksiin.

TESC päätti uusia valaistuksen kolmeen halliin, sillä hallien aiempi valaistus ei täyttänyt monikäyttötilojen vaihtelevia valaistustarpeita. Valaisimet voitiin kytkeä päälle tai pois päältä, mutta niissä ei ollut himmennysmahdollisuuksia tai mahdollisuutta säätää valaistusta eri tapahtumiin ja tilanteisiin sopivaksi. Aiemmat monimetallivalot vapauttivat myös paljon lämpöä, mikä nosti lämpötilaa vanhemmissa halleissa, joissa ei ole jäähdytysilmastointia. Tämä aiheutti ongelmia erityisesti lämpiminä kesäpäivinä hallien täyttyessä tuhansista ihmisistä.

“Meille oli todella tärkeää, että ledien nimellislämpö on pieni. Vanhemmissa halleissa viihtyvyys alkoi kärsiä, kun ulkona oli lämmintä ja sekä ihmiset että valot lämmittivät tilaa. Nyt meillä on yksi tekijä vähemmän, joka aiheuttaa tilan lämpenemistä.”

Mikko Savolainen, Tekninen päällikkö, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus

TESCin uutta valaistusta ohjataan älykkäällä ENCELIUMTM valaistuksen ohjausjärjestelmällä, jonka avulla valaisimia hallinnoidaan visuaalisella käyttöliittymällä. Keskuksen henkilökunta voi näin säätää, suunnitella ja asettaa optimaaliset valotasot eri valaisinryhmille ja kullekin yksittäiselle valaisimelle.

Monipuolisten valaistustilanteiden hyödyntäminen on tuonut paljon lisäarvoa tapahtumajärjestäjille. Uuden valaistuksen avulla järjestäjät voivat korostaa tiettyjä alueita tai himmentää osan valaisimista tarpeiden mukaan. Tämä on tärkeää esimerkiksi ampumakilpailussa, joissa tietyn valaisimen himmentäminen ehkäisee häikäisyn ampujan silmään, kun taas toisen valaisimen kirkastaminen on tärkeää maalitaulun erottamiseksi. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen on nyt huomattavasti aiempaa helpompi järjestää tapahtumia, joilla on erityisvaateita valaistuksen suhteen.

“Nyt pystymme päättämään valaisin kerrallaan, millaisen valaistustilanteen haluamme luoda. Ohjattavuus on meille iso asia, ja se on otettu ilolla vastaan eri tapahtumajärjestäjien keskuudessa. Meidän on paljon aiempaa helpompi järjestää tapahtumia, joilla on erityisvaateita.”

Mikko Savolainen, Tekninen päällikkö, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen yleisvalaistusta pudotetaan messujen ajaksi, jotta messuosastoille suunniteltu valaistus tulee paremmin esille.

Kuva: Hallin yleisvalaistusta pudotetaan messujen ajaksi, jotta messuosastoille suunniteltu valaistus tulee paremmin esille.

Greenled toimitti Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksen valaistuksen avaimet käteen -palveluna, johon kuuluu valaistuksen suunnittelu, toimitus, asennus ja käyttöönotto. Positiivisten kokemusten myötä TESC aikoo uusia tulevaisuudessa myös kahden jäljellä olevan hallin valaistuksen ja tuoda lopulta koko keskuksen valaistuksen saman ohjausjärjestelmän piiriin.

Valaistusuudistuksen lisäarvo

  • Enemmän joustavuutta säädettävän valaistuksen avulla
  • Modernit LED-valaisimet, jotka eivät vapauta ylimääräistä lämpöä
  • Helpompi valaistuksen hallinta visuaalisen käyttöliittymän avulla
  • 68 % energiansäästöt valaistuksessa ja pienentynyt hiilijalanjälki
  • Uudenlaisia mahdollisuuksia tapahtumajärjestäjille
  • Vähemmän manuaalista työtä tapahtumissa, joilla on erityisvaateita valaistukselle

68%

energiansäästöt

Kohteessa käytetyt tuotteet

Jätä yhteydenottopyyntö asiantuntijoillemme.