Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Palaa Takaisin
Täydellinen katuvalo? Kysy itseltäsi nämä 4 kysymystä

16 elokuun, 2018

Täydellinen katuvalo? Kysy itseltäsi nämä 4 kysymystä

Uutta katuvaloa hankkiva kuntapäättäjä päätyy tänä päivänä lähes takuuvarmasti LED-teknologiaan. Katuvalaistuksen ostaminen on kuitenkin haastavaa.

Miksi?

Ennen LED-aikakautta urakoitsijoilla ja suunnittelijoilla oli noin 3–5 vaihtoehtoa, joista valita. Nyt vaihtoehtoja on miljoonia, ja määrä vain kasvaa teknologian ja toimijoiden kehittyessä.

Samaan aikaan valtaosa ulkovalaistuksesta on julkista tilaa ja siten suurennuslasin alla turvallisuutta, kestävyyttä ja ympäristöä koskevissa kysymyksissä.

Jokainen LED-katuvaloa ostava haluaa löytää energiaa säästävän, kestävän ratkaisun, joka luo ympäristöönsä turvallisuutta ja vetovoimaa. Mutta kuinka löytää oikea ratkaisu kaikkien vaihtoehtojen joukosta?

Vaikka jokainen projekti on omanlaisensa, tietyt asiat toistuvat. Mihin asioihin LED-katuvaloa hankkivan tulisi kiinnittää huomiota?

Miten määritän kadun valaistustason?

Ulkovalaistusta käytetään todella monenlaisissa eri kohteissa, kuten pihakäytävillä, julkisivuilla, kevyen liikenteen väylillä, puistoissa ja moottoriteillä. Tarpeesta riippuen valaistuksella voidaan esimerkiksi korostaa tiettyjä toimintoja, ohjata alueen käyttöä, parantaa turvallisuutta tai ilmentää luonnetta.

Katuvalaistuksen tarvemäärittelyssä olennaista on miettiä, paljonko liikennettä kadulla on ja minkä tyyppistä liikennettä. Nämä tekijät määräävät, tarvitaanko kadulle ylipäätään valaistusta ja jos tarvitaan, millainen valaistus on riittävä.

Julkisilla kaduilla liikenteen määrä ja liikennetyyppi määrittävät kadun valaistusluokan. Kunnat ja kaupungit määrittävät nämä valaistusluokat itse tievalaistuksen suunnitteluohjeiden perusteella.

Tievalaistuksen suunnitteluohjeista on olemassa yhteispohjoismaalainen versio, josta on tehty maittain erillisohjeita. Käytännössä kuusiportainen valaistusluokka määrittää, paljonko valoa tarvitaan ja kuinka tasaista valon tulee olla. Mitä korkeampi luokka, sitä enemmän vaatimuksia valaistukselle. Kaupunkien vilkkaissa ydinkeskustoissa luokka voi olla jopa 1–2 ja hiljaisella tonttikadulla 5–6.

Manchesterin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan heikko valaistustaso on merkittävä tekijä öisin tapahtuvissa kuolonkolareissa

Kuva: Manchesterin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan heikko valaistustaso on merkittävä tekijä öisin tapahtuvissa kuolonkolareissa (Murray et al. ‘Road Traffic Accidents: The Impact of Lighting’, The Lighting Journal, 63:42-46).

Kannattaako valaisimia räätälöidä katukohtaisesti?

Kun haluttu valaistusluokka on tiedossa, on aika miettiä kadun erityispiirteitä. Kadut eroavat toisistaan, kun mietitään vaikkapa katujen leveyttä, pylväsväliä ja pylväskorkeutta. Jotta jokaiselle kadulle saadaan laadukas valaistus, kannattaa valaisimiin tehdä räätälöintiä. Yleensä räätälöinnillä puututaan valaisimien valotehoon, optiikkaan tai molempiin.

Räätälöinti on usein tasapainoilua. Loppuen lopuksi tärkeintä on kuunnella asiakasta ja löytää oikea tasapaino eri toiveiden ja tekijöiden välillä.

Mihin valaisimien ominaisuuksiin tulisi kiinnittää erityistä huomiota?

Ulkovalaistuksessa kestävyystekijät nousevat tärkeydessä ylitse muiden. Valaisimet altistuvat aina luonnon ääriolosuhteille, kuten kuumuudelle, kylmälle ja kosteudelle. Säätekijöiden ohella myös mahdollinen ilkivalta on otettava huomioon.

Tärkein yksittäinen valaisimien elinikään vaikuttaja tekijä on lämmönhallinta.Toisin sanottuna LED-valaisimet kestävät huomattavasti pidempään, jos ne pysyvät viileinä. Siksi ostajan kannattaa varmistaa, että valaisimien (ja liitäntälaitteiden) lämmönhallinta on hyvin suunniteltu ja toteutettu. Näitä ominaisuuksia ei koskaan kannata uhrata matalamman hinnan vuoksi.

Lämmönhallintaominaisuuksien ohella varmista, että valitsemassasi katuvalossa on:

  • Kierrätettävät, testatut materiaalit
  • Kattavat teholuokat
  • Monipuoliset valonjaot
  • Vaihdettavissa olevat komponentit
  • Riittävän korkea IP & IK -luokka
  • Pitkä takuu
  • Smart City -yhteensopivuus

Miten voin varautua tulevaisuuteen?

Joka puolella maailmaa kaupungit kehittyvät huimaa vauhtia ja älykkäästä kaupungista (Smart City) puhutaan yhä enemmän. Jokainen katuvalaistusta ostava on enemmän tai vähemmän kiinnostunut valaistuksen yhteensopivuudesta muiden järjestelmien ja sovelluksien kanssa.

Mitä tulee Smart City -yhteensopivuuteen, valaistusmaailma on yhä kaukana harmonisoinnista ja yhteisistä standardeista. Katuvalon ostajana voit kuitenkin jo nyt kiinnittää huomiota siihen, että valitsemasi valaisimet ovat mahdollisimman hyvin sopeutettavissa tulevaisuuden tarpeisiin.

Voidaanko valaisimet varustaa erilaisin liittimin? Tunteeko toimittaja uusimmat teknologiat? Nopeasti muuttuvassa maailmassa kannattaa valita kumppani, jolla on viimeisintä tietoa ja sekä kykyä että halua reagoida ketterästi uusiin tarpeisiin.

Lisää aiheesta