Valon asiantuntijat apunasi 020 125 5800
Loisteputkista ledeihin -Kolme tapaa toteuttaa valaisinmuutos
Valaisinmuutos loisteputkista ledeihin on hyvä tapa parantaa tilan valaistusta, energiatehokkuutta ja kestävyyttä. Valaisinmuutoksen voi toteuttaa kolmella eri tavalla, joista jokainen eroaa kestävyyden, turvallisuuden sekä käytännöllisyyden osalta. Tässä vaihtoehdot lyhyesti:
- Energiansäästöön, visuaaliseen näkemiseen ja biologisiin tekijöihin (vuorokausirytmiin) perustuva ihmiskeskeinen valaistusratkaisu.
- Kokonaiselinkaarikustannuksiltaan järkevin, kun huomioidaan sekä energiansäästö, ihmisten hyvinvointi
ja työtehokkuuden parantuminen.
- Kokonaiselinkaarikustannuksiltaan järkevin, kun huomioidaan sekä energiansäästö, ihmisten hyvinvointi
- Energiansäästöön ja visuaaliseen näkemiseen perustuva valaistusratkaisu.
- Täyttää valaistusstandardin mukaiset tavoitteet turvalliseen työskentelyyn.
- Energiansäästöön perustuva valaistusratkaisu: Led-valoputki Retrofit tai muutossarja
- Ei välttämättä taloudellisesti kannattavin vaihtoehto, eikä mahdollista valaistuksen älykästä ohjausta. Valotasojen riittävyys ja sähköturvallisuuskysymykset varmistettava.
Valaistuksen keskeinen standardi EN12464-1 - miksi se on tärkeä?
Valaistuksen laatu on tärkeä tekijä tilan viihtyvyyden ja toimivuuden kannalta, mutta myös työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta. Valaistuksen standardi EN12464-1 on suunniteltu määrittämään minimivaatimukset erilaisille tiloille ja valaistusratkaisuille. Tämä standardi takaa, että valaistus on riittävä ja sopii käyttötarkoitukseen.
EN12464-1 standardi sisältää tarkat vaatimukset valon määrälle, jakautumiselle, värisävylle ja kirkkaudelle erilaisissa tiloissa, kuten toimistoissa, kouluissa, liiketiloissa ja teollisuusympäristöissä.
Noudattamalla EN12464-1 standardin vaatimuksia voidaan taata, että valaistus on optimaalinen tarkoitukseen. Standardin noudattaminen auttaa myös välttämään valaistuksen haitallisia vaikutuksia, kuten häikäisyä, silmien rasitusta ja päänsärkyä.
- Valaistuksen keskeinen standardi on EN12464-1, joka huomioi valaistuksessa valon määrän, häikäisyn, tasaisuuden ja muodonannon.
- Standardit täyttävä ja hyvin suunniteltu, vuorokausirytmiä tukeva valaistus lisää tuottavuutta jopa 30%.
- Standardinmukainen valaistus vähentää työtapaturmia jopa 10%.
Loisteputkien vaihtaminen led-valaistukseen on ympäristöteko, pian pakollinen sellainen. Valaistusmuutos on vastuullisesti toteutettuna myös hyvinvointiteko. Lakimuutoksen kohdalla on hyvä nähdä energiansäästöä pidemmälle ja huomioida ratkaisussa valaistuksen standardit. Huomioimme valaistuksen ratkaisuissamme myös ympäristön (ESG) sekä ihmiset (WELL).
Linkkipankki: Tässä lisää hyödyllisiä linkkejä aiheeseen
- Hyvästit loisteputkille! Laki ohjaa kohti vastuullista valaistusta
- EU-lainsäädäntö
- Tukes-artikkeli
- Ihmiskeskeinen valaistus, National Library of Medicine (27.6.2021)
- Suositukset terveelliseen sisävalaistukseen, Plos Biology (17.3.2022)
- ESG valaistuksessa, Teknologiateollisuus
- Ihmiskeskeisen valaistuksen edut, Lighting Europe 2015
- Valon vaikutus ihmiseen, Licht Wissenht
Hyvinvointia valaistuksella
Loisteputkien vaihto ledeiksi on pian käsillä, ja tarjoaa mahdollisuuden tarkastella valon merkitystä myös hyvinvoinnin näkökulmasta. Timo Partonen tuntee valon vaikutuksen ihmiseen kenties paremmin kuin kukaan muu Suomessa, ja vastasi meille 9 keskeiseen kysymykseen valon merkityksestä. Hän työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkimusprofessorina ja on jo 1980-luvulta erikoistunut unen, valon vaikutusten ja kaamosmasennuksen tutkimiseen. Partonen on lisäksi psykiatrian dosentti Helsingin yliopistosta.
Millä kaikilla tavoin valo vaikuttaa ihmiseen? Voiko yritys tukea oikealla valaistuksella työntekijöiden tuottavuutta? Partonen vastaa 9 keskeiseen kysymykseen valon merkityksestä – ja kehottaa yrityksiä valveutumaan valon vaikutuksista.