Siirry suoraan sisältöön

Hehkulamppuhuijauksesta on 100 vuotta – aika juhlia muutosta, vai?

Hehkulamppuhuijauksesta on 100 vuotta. Mitä valaistusteollisuudessa on opittu sadan vuoden aikana, ja mitkä kysymykset erityisesti kaipaavat vastauksia? 

3 min lukuaika
Light_Bulb

Phoebus-kartelli

Phoebus-kartelli perustettiin vuonna 1924, kun suuret hehkulamppuvalmistajat, kuten Philips, Osram ja General Electric, sopivat hehkulamppujen käyttöiän lyhentämisestä noin 2500 tunnista 1000 tuntiin. Phoebus-kartelli oli ensimmäinen laajamittainen esimerkki tietoisesta heikkolaatuisten tuotteiden valmistamisesta tarkoituksena lisätä myyntiä ja voittoja, mikä on sittemmin tunnettu esimerkkinä suunnitellusta vanhenemisesta. Tänä päivänä, erityisesti kuluttajatuotteiden parissa, esimerkkejä heikkolaatuisten tuotteiden valmistamisesta on lukemattomia. Mutta mitä valaistusteollisuudessa on opittu sadan vuoden aikana, ja mitkä kysymykset erityisesti kaipaavat vastauksia? 

Valmistetaanko ledit nyt mahdollisimman kestäviksi? 

Tänä päivänä valaistuksessa ledit ovat korvanneet hehkulamput. Vaikka teknologia on vaihtunut, niin led-teollisuudessa on havaittavissa samankaltaisia piirteitä kuin Phoebus-kartellin aikaan. Vaikka led-valaisimien odotetaan kestävän pitkään, markkinoilla on tarjolla edullisia ja lyhytikäisempiä led-tuotteita, joiden käyttöikä on vain 10000–15000 tuntia.  

Viittaako tämä siihen että valmistajat tuottavat tietoisesti lyhytikäisempiä tuotteita jatkomyynnin lisäämiseksi? Vaikka markkina haluaa ostaa pitkäikäisempiä valaisimia?  

Fakta on, että jokainen valmistaja pystyisi halutessaan valmistamaan parempia ja kestävämpiä tuotteita, mutta monessa yrityksessä riski saatetaan kokea liian suureksi. Laadukkaampi tuote ja sitä kautta kalliimpi hinta saattaa käännyttää hintatietoiset asiakkaat kilpailijan suuntaan. Osittain haaste liittyy myös asiakkaisiin, jotka painottavat hankinnoissa usein laadun sijasta hintaa.  

Miksi ledit eivät ole huollettavia? 

Phoebus-kartellin aikana hehkulamppuja ei suunniteltu korjattaviksi, vaan ne oli tarkoitettu kertakäyttöisiksi. Nykyisessä led-teollisuudessa on samankaltaisia haasteita, sillä monet led-valaisimet ovat integroituja yksiköitä, joita ei ole suunniteltu helposti huollettaviksi tai korjattaviksi. Tämä vaikeuttaa komponenttien vaihtoa ja edistää kertakäyttökulttuuria. Hehkulamppujen ja loisteputkien aikakaudella tämä oli jollain tasolla hyväksyttävää, koska ainoastaan valaisimen polttimo jouduttiin aika ajoin vaihtamaan, mutta nyt tilanne on toinen.  

Kun lähes kaikki tänä päivänä hankittavat valaisimet ovat led-valaisimia, aiheuttaa tämä kasvavan jäteongelman. Vaikka led-teknologia pidentääkin, monesti jopa kymmenkertaisesti valonlähteen elonkaarta, valaisimen kohdalla tilanne saattaakin olla täysin päinvastainen. Erityisesti ammattivalaistuksessa, missä valaisimien koko on suhteessa huomattavan suuri, on syytä kysyä, miksi kaikki led-valaisimet eivät ole valmistettu huollettaviksi?  

brand-waste-sustainability-trash-2000x1325

Huollettavien led-valaisimien suunnittelun ja valmistamisen esteenä on ainakin yksi ja sama asia, kuin tasan 100 vuotta sitten: Raha. Mitä pidempi valaisimien elinkaari on, sitä vähemmän valoja tullaan myymään.  

Yhteinen sopiminen kehityksen esteenä vai mahdollistajana? 

Phoebus-kartelli pyrki yhdenmukaistamaan hehkulamppujen käyttöiän ja laadun, omalla tavallaan standardoimaan koko toimialaa, mutta tämä tavoitteena oli tuotteiden tarkoituksellinen heikentäminen. Vastaavaa sopimista ei juurikaan ole näkynyt, ei ainakaan positiivisessa sävyssä, joskin askeleita siihen suuntaan ollaan ottamassa mm ohjausjärjestelmien standardien saralla.  

Isossa kuvassa, älyvalaistuksen standardien puute on johtanut yhteensopimattomuuksiin eri valmistajien tuotteiden välillä, ja sitä kautta valaisimien elinkaaren tarpeettomaan lyhentymiseen. Vastaavasti eri led-komponenttien rajallinen yhteensopivuus on merkittävänä esteenä valaisimien huollettavuuden tiellä, kun jokainen valaisinvalmistaja haluaa kehittää ainoastaan omia ratkaisujaan.  

Ollaanko 100 vuodessa itse asiassa opittu mitään? 

Phoebus-kartellin että nykyisen led-teollisuuden välillä on valitettavan paljon yhtäläisyyksiä tuotteiden elinkaaren, huollettavuuden ja standardoinnin osalta. Molemmissa tapauksissa on havaittavissa pyrkimyksiä vaikuttaa tuotteiden kestävyyteen ja laatuun tavalla, joka voi hyödyttää valmistajia, mutta ei välttämättä kuluttajia, asiakkaita tai ympäristöä. Erityisesti led-valaisimien huollettavuus, tai tarkemmin sanottuna sen puute, heittää varjon käytännössä kaikkien valmistajien vastuullisuusväitteiden ylle.  

Kun valaistus käy läpi suurinta muutosprosessiaan sataan vuoteen ja kaikki valaisimet tulevat aivan hetken päästä olemaan led-teknologiaa, älykäs valaistus lisääntyy räjähdysmäisesti - on syytä toivoa, että asiakkaiden vastuullisuus on kirjattujen vastuullisuus periaatteiden mukainen ostopäätöksissä. 

Lue lisää aiheesta The Great Lightbulb Conspiracy. 

Mitä sitten seuraavaksi? 

Jatketaanko samalla mallilla seuraavat sata vuotta? Meidän näkemyksemme mukaan ei. Greenledin arvoissa on alusta asti ollut asiakaslähtöisyys ja vastuullisuus, niin ympäristöä kuin yhteiskuntaakin kohtaan. Näiden periaatteiden mukaisesti ei ole oikein valmistaa valaisimia, jotka eivät ole mahdollisimman hyviä ja pitkäikäisiä. Uusin lanseerauksemme Origi näyttää myös muille suuntaa siihen, miten koko markkinan tulee muuttua.

Origi_microprism_blob_without_backround_2

Kiinnostuitko?

Greenled on markkinoiden johtava kotimainen toimija. Asiantuntijamme ovat täällä sinua varten.

Ota yhteyttä

Aiheeseen liittyvät artikkelit