Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Loisteputket ledeiksi – kaikki lakimuutoksesta

Loisteputket ovat pian historiaa. Erityisesti T5- ja T8-tyyppimerkityistä loisteputkista halutaan kokonaan eroon EU-alueella vuoden 2023 aikana eikä niitä saa valmistaa enää 24.8.2023 jälkeen. Suomessa kyseisiä loisteputkia on satoja tuhansia.

Valaisinten käyttäjiä, eli käytännössä yrityksiä ja julkisen sektorin toimijoita, kehotetaan nyt tekemään pitkän tähtäimen suunnitelma, joka huomioi lain minimivaatimusten ohella valaistuksen kriittisenä olosuhdetekijänä. Lakimuutoksen lähestyessä kannattaa katse suunnata energiansäästöä pidemmälle, jotta valon terveysvaikutukset tulevat uudessa valaistuksessa huomioiduksi.

Kokosimme tälle sivulle kattavan tietopankin, josta löydät lisätietoa niin muutokseen kuin laadukkaaseen valaistukseenkin liittyen. LED-valaistusasiantuntijamme ovat apunanne pitkäaikaisen ja työolosuhteita parantavan valaistusratkaisun laatimisessa.

LAKIMUUTOS LYHYESTI:

 • Laki kieltää uusien loisteputkien tuomisen markkinoille 24.8.2023 jälkeen.  
 • Kaikissa kiinteistöissä, joissa on loisteputkia, valaisimet tulee vaihtaa.
 • Kaikki tilan loisteputket kannattaa vaihtaa kerralla (ei yksitellen).
 • Lakimuutoksen taustalla on loisteputkien sisältämä elohopea. Muutoksella tähdätään myös energiaystävällisempään valaistukseen: ledit kuluttavat 50-70 % vähemmän energiaa kuin loisteputket.
 • Varaudu lain vaatimuksiin ja tee pitkän tähtäimen suunnitelma ammattilaisten avulla.

(ns. T5- ja T8-loisteputket ovat yleisimpiä toimisto- ja varastotiloissa olevia valaisimia)

paranna tuottavuutta jopa 30%

Oikein suunniteltu led-ratkaisu vähentää työtapaturmia jopa 10% ja parantaa tuottavuutta jopa 30%. Lakimuutos tulee väistämättä, joten valaistus kannattaa laittaa kerralla kuntoon.

Loisteputkista ledeihin -Kolme tapaa toteuttaa valaisinmuutos

Valaisinmuutos loisteputkista ledeihin on hyvä tapa parantaa tilan valaistusta, energiatehokkuutta ja kestävyyttä. Valaisinmuutoksen voi toteuttaa kolmella eri tavalla, joista jokainen eroaa kestävyyden, turvallisuuden sekä käytännöllisyyden osalta. Tässä vaihtoehdot lyhyesti:

 1. Energiansäästöön, visuaaliseen näkemiseen ja biologisiin tekijöihin (vuorokausirytmiin) perustuva ihmiskeskeinen valaistusratkaisu.
  • Kokonaiselinkaarikustannuksiltaan järkevin, kun huomioidaan sekä energiansäästö, ihmisten hyvinvointi
   ja työtehokkuuden parantuminen.
 2. Energiansäästöön ja visuaaliseen näkemiseen perustuva valaistusratkaisu.
  • Täyttää valaistusstandardin mukaiset tavoitteet turvalliseen työskentelyyn.
 3. Energiansäästöön perustuva valaistusratkaisu: Led-valoputki Retrofit tai muutossarja
  • Ei välttämättä taloudellisesti kannattavin vaihtoehto, eikä mahdollista valaistuksen älykästä ohjausta. Valotasojen riittävyys ja sähköturvallisuuskysymykset varmistettava.

Kysy lisää asiantuntijoiltamme

Valaistuksen keskeinen standardi EN12464-1 - miksi se on tärkeä?

Valaistuksen laatu on tärkeä tekijä tilan viihtyvyyden ja toimivuuden kannalta, mutta myös työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta. Valaistuksen standardi EN12464-1 on suunniteltu määrittämään minimivaatimukset erilaisille tiloille ja valaistusratkaisuille. Tämä standardi takaa, että valaistus on riittävä ja sopii käyttötarkoitukseen.

EN12464-1 standardi sisältää tarkat vaatimukset valon määrälle, jakautumiselle, värisävylle ja kirkkaudelle erilaisissa tiloissa, kuten toimistoissa, kouluissa, liiketiloissa ja teollisuusympäristöissä.

Noudattamalla EN12464-1 standardin vaatimuksia voidaan taata, että valaistus on optimaalinen tarkoitukseen. Standardin noudattaminen auttaa myös välttämään valaistuksen haitallisia vaikutuksia, kuten häikäisyä, silmien rasitusta ja päänsärkyä.

 • Valaistuksen keskeinen standardi on EN12464-1, joka huomioi valaistuksessa valon määrän, häikäisyn, tasaisuuden ja muodonannon. 
 • Standardit täyttävä ja hyvin suunniteltu, vuorokausirytmiä  tukeva valaistus lisää tuottavuutta jopa 30%. 
 • Standardinmukainen valaistus vähentää työtapaturmia jopa 10%. 

Loisteputkien vaihtaminen led-valaistukseen on ympäristöteko, pian pakollinen sellainen. Valaistusmuutos on vastuullisesti toteutettuna myös hyvinvointiteko. Lakimuutoksen kohdalla on hyvä nähdä energiansäästöä pidemmälle ja huomioida ratkaisussa valaistuksen standardit. Huomioimme valaistuksen ratkaisuissamme myös ympäristön (ESG) sekä ihmiset (WELL).

Hyvinvointia valaistuksella

Loisteputkien vaihto ledeiksi on pian käsillä, ja tarjoaa mahdollisuuden tarkastella valon merkitystä myös hyvinvoinnin näkökulmasta. Timo Partonen tuntee valon vaikutuksen ihmiseen kenties paremmin kuin kukaan muu Suomessa, ja vastasi meille 9 keskeiseen kysymykseen valon merkityksestä. Hän työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkimusprofessorina ja on jo 1980-luvulta erikoistunut unen, valon vaikutusten ja kaamosmasennuksen tutkimiseen. Partonen on lisäksi psykiatrian dosentti Helsingin yliopistosta.

Millä kaikilla tavoin valo vaikuttaa ihmiseen? Voiko yritys tukea oikealla valaistuksella työntekijöiden tuottavuutta? Partonen vastaa 9 keskeiseen kysymykseen valon merkityksestä – ja kehottaa yrityksiä valveutumaan valon vaikutuksista.

Lue koko juttu

ota yhteyttä JA TEE SUUNNITELMA NYT

Turvallinen, terveellinen sekä työntekoa tukeva LED-valaistusratkaisu on napin takana. Anna meidän olla apunasi lakimuutoksen lähestyessä, jotta valaistusratkaisusta tulee pitkäikäinen, elinkaarikustannuksilta järkevä ja huoltovapaa.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä