Valon asiantuntijat apunasi 020 125 5800
Hyvinvointia tukeva valaistus
Loisteputkien valmistuksen päätyttyä EU:n aluella elokuussa 2023 vaihto ledeiksi on valmistajien varastojen tyhjennyttyä käsillä. Valaistusratkaisun uudistaminen LED-valaisimiin tarjoaa mahdollisuuden tarkastella valon merkitystä hyvinvoinnin näkökulmasta. Timo Partonen tuntee valon vaikutuksen ihmiseen kenties paremmin kuin kukaan muu Suomessa, ja vastasi meille 9 keskeiseen kysymykseen valon merkityksestä. Timo Partonen työskentelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkimusprofessorina ja on jo 1980-luvulta erikoistunut unen, valon vaikutusten ja kaamosmasennuksen tutkimiseen. Partonen on lisäksi psykiatrian dosentti Helsingin yliopistosta.
Miten hyvinvointia tuetaan valaistuksen avulla? Millä kaikilla tavoin valo vaikuttaa ihmiseen? Voiko yritys tukea oikealla valaistuksella työntekijöiden tuottavuutta? Partonen vastaa 9 keskeiseen kysymykseen valon merkityksestä – ja kehottaa myös yrityksiä valveutumaan valon vaikutuksista.
LAPWALL LAITTOI IHMISET EDELLE JA UUDISTI VALAISTUKSEN TUKEMAAN HYVINVOINTIA
Kun yritys pistää ihmiset edelle ja tekee henkilöstön hyvinvoinnista prioriteetin, se näkyy tuloksessa. Näin uskoo LapWall, joka laittoi Greenledin kanssa tehtaidensa valaistuksen uusiksi. Valaistusratkaisu tukee nyt työntekijöiden hyvinvointja ja jaksamista, työturvallisuutta ja viihtyvyyttä unohtamatta.
HUONO VALAISTUS MAKSAA KANSANTALOUDELLE MILJARDEJA VUODESSA – MITEN KÄY, KUN LOISTEPUTKET VAIHDETAAN LEDEIKSI?
Puhe valaistuksen terveysvaikutuksista ei ole huuhaata. Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen on tutkinut valon vaikutusta ihmiseen jo 1980-luvulta, ja sanoo, että valaistus on kiinteistöissä laajalti puutteellista.
- Monin paikoin valaistus ei täytä edes visuaalisen näkemisen standardeja; terveysvaikutuksia ei ole huomioitu oikeastaan lainkaan. Huonon valaistuksen vaikutus kansantaloudelle voidaan laskea miljardeissa euroissa vuodessa, Partonen huomauttaa.
Kaamosmasennuksen hoito maksaa vuosittain jopa 800 miljoonaa euroa; unettomuuden hintalappu on vielä suurempi, jopa 4281 miljoonaa euroa. Oikeanlainen valaistus ratkaisisi monia ongelmia, mutta aiheeseen suhtaudutaan piittaamattomasti.
Nyt asiantuntijoiden huolena on, että loisteputkien vaihtamisesta ledeiksi ei huomioida valaistuksen vaikutuksia riittävästi ja näin ollen heikennetään valaistusolosuhteita entisestään. Greenledin asiantuntija auttavat aina valaistuksen suunnittelusta sen toteutukseen.
Huonosta valaistuksesta miljardien lasku Kiinteistö & Energia-lehti 4/2023