Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Palaa Takaisin
Vega S tuo nykyajan mahdollisuudet katu- ja aluevalaistukseen

20 marraskuun, 2019

Vega S tuo nykyajan mahdollisuudet katu- ja aluevalaistukseen

Alkava syksy ja pimenevät illat tuovat näkyviksi monet parannusmahdollisuudet asuinalueiden, puistojen ja kulkuväylien valaistuksessa. Greenledin uusi monipuolisesti eri käyttökohteisiin mukautuva Vega S -valaisin on suunniteltu luomaan viihtyisyyttä, parantamaan turvallisuutta ja säästämään energiaa Pohjoismaisissa olosuhteissa. Lue artikkeli ja tutustu sen mahdollisuuksiin tarkemmin! 

Toimivan alue- ja katuvalaistuksen mahdollisuudet ja haasteet

Valaistukseen liittyvät mahdollisuudet ja haasteet ovat sangen samankaltaisia ympäri Suomea ja pohjoismaita. Tarkoitukseen sopiva katu- ja aluevalaistus helpottaa elämää, kun taas huonosti toimiva valaistus vaikeuttaa monin tavoin arkea. Alla olevien esimerkkien avulla voit pohtia, miten moninaisesti älykkään ja tarkoitukseensa sopivan katu- ja aluevalaistuksen avulla voidaan parantaa ihmisten arkea. Ja näin samalla lisätä alueiden sekä kaupunkien vetovoimaisuutta.

Asuinalueen toimiva katuvalaistus luo viihtyisyyttä

Pohjoismaiden pimeät keliolosuhteet luovat omat vaatimuksensa toimivalle valaistukselle. Tyypillisen kunnan tai kaupungin katuvalaistus Suomessa on rakennettu kymmeniä vuosia sitten. Vanhaa teknologiaa olevien valaisimien valoteho on saattanut heikentyä huomattavasti ajan kuluessa. Useissa taajamissa heikentyneen valotehon lisäksi myös hajavalo ja valosaaste aiheuttavat omia haasteita.

Vertailukohtana toimikoon kaupungin uusi asuinalue, jota suunniteltaessa on kiinnitetty erityistä huomiota toimivaan katu- ja aluevalaistukseen. Alue on viihtyisä ja kotoinen, tiivistävät asukkaiden huomiot tarkoituksessaan oikein toimivasta valaistuksesta. Moderni ja oikein mitoitettu LED-valaistus mahdollistaa asuinalueen tarpeenmukaisen valaistuksen. Hyvin suunniteltu valaistus ei häikäise tai valaise vääriä kohteita. Toimiva valaistus helpottaa suuresti pieneltä tuntuvissa, mutta päivittäin useaan kertaan toistuvissa, arjen askareissa.

Vega S on suunniteltu taajamien monipuoliseksi katu- ja aluevalaisimeksi käytettäväksi siellä, missä ihmiset asuvat ja liikkuvat.

Vega S -valaisimen monipuoliset valonjaot ja matala häikäisy tuottavat hyvän, tasaisen valaistuksen. Esiasetetut himmennysprofiilit mahdollistavat esimerkiksi yöaikaan valaistuksen himmennyksen turvallisuuden huomioiden. Smart City -yhteensopivat liittimet ja älykäs ohjaustekniikka mahdollistavat myös tulevaisuuden teknologioiden hyödyntämisen.

Puistojen ja kevyeen liikenteen väylien oikea valaistus parantaa turvallisuutta

Vanhentuneen ja ajan saatossa himmentyneen valaistuksen haasteita lisäävät samaan aikaan taajama-alueilla kasvaneet liikennemäärät. Lisääntyneet liikennemäärät ja heikko valaistus tuottavat yhdessä turhia vaaratilanteita. Kaupungit ja kunnat ovat tämän asian myös tiedostaneet ja pyrkivät sen vuoksi luomaan edellytykset turvalliselle ympärivuotiselle liikkumiselle ympäristöä säästävästi pyörällä tai jalan. Turvallisuutta ja koettua turvallisuuden tunnetta on mahdollista parantaa uudenaikaisen valaistuksen avulla.

Kuva: Oikein suunniteltu valaistus parantaa turvallisuutta puistoalueilla ja kevyen liikenteen väylillä. Tärkeää on huomioida kulkijoiden näkeminen ja näkyvyys hämärässä ja pimeällä.

Nykyaikaisten LED-valaisimien hyvä värintoisto eli värien erottelukyky ja valaistuksen taso parantavat yksityiskohtien erottumista. LED-valaisimien luoma hyvä yksityiskohtien erottuvuus parantaa puolestaan turvallisuutta. Tällöin sekä autoilijat, pyöräilijät että jalankulkijat havaitsevat helposti toisensa ja aistivat paremmin myös muun ympäristönsä. Taajama-alueiden valaistuksessa keskeistä onkin luoda turvallisuutta sekä myös turvallisuuden tunnetta alueella liikkujille.

Vega S -valaisin soveltuu kokonaisvaltaisesti kaupunkien ja kuntien tarpeeseen monipuolisilla teho- ja optiikkavaihtoehdoilla.

Valaisimella saadaan toteutettua erinomainen katu- ja aluevalaistus lähes kaikkiin kaupunkien tarpeisiin. Valaisimen räätälöinti mahdollistaa esimerkiksi käännetyn optiikan ja takavalon tehokkaan hyödyntämisen –  yksi valaisin hoitaa tällöin kadun ja sen viereisen kevyen liikenteen väylän valaisun. Turvallisuutta lisäävää ja kustannustehokasta.

Uudistettu piha- ja pysäköintialueiden valaistus säästää energiaa

Vanhentunut ja riittämätön valaistus aiheuttaa haasteita myös piha- ja pysäköintialueilla. Usein valaistuksen merkitys ja nykyaikaiset mahdollisuudet kirkastuvat vasta valaisimien uusimisen yhteydessä. Kun vanhat himmeänä loistavat valaisimet vaihdetaan uudenaikaisiin LED-valaisimiin saavutetaan vähemmällä teholla ja pienemmällä energiankulutuksella paljon aiempaa tehokkaampi valaistus. Todellinen winwin-tilanne kaikille.

Tarkoituksessaan oikein toimiva alue- ja katuvalaistus tuo energian säästön lisäksi myös muuta selkeää konkreettista hyötyä. Optimaalinen valaistuksen kokonaismäärä ja tasaisuus on helppo saavuttaa nykyaikaisilla optiikkavaihtoehdoilla. Aiemmin vaihtoehtona oli valita lähinnä teholuokaltaan sopivin valaisin, kun nykyisin vaihtoehtoja on olemassa lähes rajaton määrä.

Vega S saavuttaa erinomaiset energiahyötysuhteet ja se on mahdollista räätälöidä lähes miljoonalla eri tavalla.

Valaisimen energiatehokkuutta  ja taloudellisuutta lisäävät sen älykkäät ohjausmahdollisuudet – valaisin on päällä tarpeen mukaan ja ohjattavissa esimerkiksi liiketunnistimilla. Vega S -valaisimen räätälöinti mahdollistaa älykkään ohjauksen lisäksi myös valaisimen tehon ja optiikkavaihtoehtojen muokkauksen asiakkaan tarpeiden mukaan.

Kuva: Vega S -valaisin soveltuu erinomaisesti skandinaavisiin olosuhteisiin niin muotoilultaan kuin teknisiltä ominaisuuksiltaan.

Vega S – nykyajan tarpeisiin räätälöitävä katu- ja aluevalaisin

Hyödynnä nykyaikaisen katu- ja aluevalaistuksen mahdollisuudet sekä realisoi valaistusuudistuksen tuomat hyödyt Greenledin uuden, juuri lanseeratun Vega S -valaisimen avulla.

Vega S on osa uutta Vega-tuoteperhettämme, jonka suunnittelun lähtökohtana ovat Pohjoismaiden haastavat olot – esimerkiksi Suomen suuret lämpötilan sekä valon määrän vaihtelut eri vuodenaikoina. Valaisimien linjakas skandinaavinen muotoilu ja yksinkertainen runkorakenne huomioi monet modernit vaatimukset. Tarvittaessa lisättävät ulkoiset liittimet mahdollistavat yhteensopivuuden erilaisille ohjausjärjestelmille.

Kompakti, erinomaisesti kaupunkien ja kuntien taajamakäyttöön soveltuvan katu- ja aluevalaisimen käyttökohteina ovat erimerkiksi tontti- ja kokoojakadut, kevyen liikenteen väylät ja liikuntapaikkojen ympäristöt. Sen avulla saavutetaan erinomainen valo ja verrattain erinomainen valaistus käyttötarkoitukseensa.

Miksi Vega S on paras mahdollinen ratkaisu katu- ja aluevalaistuksen tarpeisiin?

  1. Vega S räätälöidään asiakaskohtaisesti Greenledin omalla tehtaalla – Greenledin Vega-valaisimet valmistetaan Suomessa ensiluokkaisista komponenteista. Valaisimien 10-100W -teholuokka ja monipuoliset optiikkavaihtoehdot tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja eri käyttökohteisiin. Greenledin asiantuntijat suunnittelevat sopivat valaisimet parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Greenledin asiakkaat arvostavat räätälöitävyyden lisäksi myös kotimaisten valaisimien ulkonäköä, teknisiä ominaisuuksia, laatua ja toimitusaikaa.
  2. Vega S on kilpailukykyisen kustannustehokas katu- ja aluevalaisin – Valaisimissa halvin ei ole välttämättä paras vaihtoehto, eikä kallein ole aina laadukkain ratkaisu. Vega S on suunniteltu mahdollisimman kustannustehokkaaksi valaisimen laatu ja toimitusaika huomioiden. Kotimaassa valmistetun pitkäikäisen valaisimen laadukkaat komponentit, varmatoimisuus ja kestävä rakenne tekevät siitä kustannustehokkaan valaisinvaihtoehdon pitkälle tulevaisuuteen.
  3. Vega S on suunniteltu kestämään Pohjoismaiden haastavat olosuhteet – Suomen vaihtelevat olosuhteet, kylmyys, kuumuus ja kosteus luovat omat rajoitteensa ulkotilojen katu- ja aluevalaisimille. Skandinaavisen ajaton muotoilu, optimaalinen energiahyötysuhde sekä tärkeimpänä kaikista, pohjoisen olosuhteisiin sopivat valon optiset ominaisuudet ovat kaikki huomioitu Vega-valaisimien suunnittelussa.
  4. Vega S huomioi tulevaisuuden Smart City -tarpeet – Pienikokoinen, laadukas ja runkorakenteeltaan yksinkertainen Vega-valaisin on helposti asennettavissa ja kytkettävissä. Tulevaisuuden tarpeet on huomioitu valaisimien suunnittelussa, esimerkiksi ulkoisten laitteiden ja sensorien integrointi hoituu vaivattomasti tarvittaessa lisättävien NEMA- tai Zhaga-liittimien avulla.

Vega S valaisimien toimitukset alkavat alkuvuodesta 2020.

Tutustu aiemmin julkaistun saman tuoteperheen Vega L -valaisimen esittelyvideoon alla.
https://youtu.be/2fQuF94sXAI 

Lue lisää Vega-tuoteperheen suunnittelun lähtökohdista 

Kiinnostuitko kuulemaan lisää?

OTA YHTEYS ASIANTUNTIJOIHIMME

Lisää aiheesta