Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Palaa Takaisin
Vega L vastaa pohjoismaisen tie- ja katuvalaistuksen haasteisiin

9 huhtikuun, 2019

Vega L vastaa pohjoismaisen tie- ja katuvalaistuksen haasteisiin

Greenled on lanseerannut uuden katuvalaisimen, joka vastaa pohjoismaisen tie- ja katuvalaistuksen keskeisimpiin haasteisiin. Mitä nämä ostajan keskeiset haasteet ovat, ja miten Vega L vastaa niihin? Lue artikkelimme.

1.     Räätälöitävyys

Jokainen katu on erilainen, ja siksi myös katuvalaistuksen tulee sopeutua ympäristön tarpeisiin. Pohjoismaissa kadut luokitellaan ominaisuuksiensa perusteella valaistusluokkiin, joiden avulla varmistetaan katujen riittävä ja laadukas valaisu sekä liikenteen käyttäjien turvallisuus.

Valaistusluokkien vaatimukset ja katujen ominaispiirteet huomioidaan katuvalaistusprojekteissa valaisimien räätälöinnillä. Räätälöinnillä puututaan paitsi valaisimien tehoon, myös optiikkavalintoihin, muotoiluun ja valaisimien älykkäisiin ominaisuuksiin.

Lopputulokseen näillä valinnoilla on suuri vaikutus. Parhaimmillaan standardituotteesta poikkeava ratkaisu paitsi parantaa kadun käyttäjien turvallisuutta, pidentää laitteiden elinikää ja kasvattaa energiansäästöjä, myös lisää kuntien ja kaupunkien valmiuksia tulevaisuuden teknologian hyödyntämiseen.

Vega L on tehty räätälöitäväksi.

Kaikki teho- ja optiikkavaihtoehdot huomioon ottaen se voidaan räätälöidä yli miljoonalla eri tavalla.  Valaisin mukautuu asiakkaiden tarpeisiin ja vastaa Pohjoismaiden yhteisiin laatuvaatimuksiin. Greenledille tarpeenmukaisen ratkaisun toteuttaminen ei ole ylimääräinen vaiva, vaan kiinteä osa katuvalaisintoimituksia. Näin varmistamme parhaan mahdollisen lopputuloksen jokaiseen projektiin.

2.     Laadun varmistus

Katuvalaistuksessa kestävyystekijät nousevat ehkä suurempaan merkitykseen kuin missään muualla. Ulkotiloissa valaisimet altistuvat aina luonnon ääriolosuhteille, kuten kuumuudelle, kylmälle ja kosteudelle. Säätekijöiden ohella on otettava huomioon myös mahdollinen ilkivalta.

Katuvalaistuksesta vastaava arvostaa tuotteiden pitkää takuuta ja toimittajan vastuuta tuotteiden toimivuudesta. Kyse ei ole pelkästään tien käyttäjien turvallisuudesta tai kustannuksista – katuvalaistuksesta vastaava nimen mukaisesti vastaa katuvalaistuksesta, ja on siten etulinjassa kuulemassa sekä hyvän että huonon palautteen kuntalaisilta ja muilta sidosryhmiltä.

Vega L on suunniteltu Pohjoismaihin ja testattu kestämään vaihtelevat olosuhteet.

Lähellä runkoa olevat komponentit johtavat lämmön tehokkaasti ulos valaisimesta ja sileä runkorakenne takaa, etteivät roskat takerru valaisimeen. Tuotteella on IP66 ja IK08 -suojaus, ja se on testattu IP- ja IK-testien ohella perusteellisesti tuuli- ja sadetesteillä, käyttöolosuhdetesteillä sekä valonjakojen mittauksilla.

3.     Toimitusvarmuus

Katuvalaistuksessa on äärimmäisen tärkeää, että tuotteet saapuvat ajoissa sovitun aikataulun mukaisesti. Projekteissa on mukana useita eri osapuolia, kuten katuvalaistuksesta vastaava, katuvalaistuksen suunnittelija sekä urakoitsija. Urakoitsijalle toimitusaikojen lipsuminen on paitsi epämukavaa, myös rahakysymys, sillä viivästyksistä voi aiheutua sakkoja.

Pääasiallisen valaisintilauksen ohella on hyvin tyypillistä, että jossain vaiheessa projektia huomataan tarve lisävalaisimille. Lisätilaukset voivat olla muutamia valaisimia tai joskus isompiakin kokonaisuuksia – yhtä kaikki ostajalle on tärkeää, ettei lisätilauksia tarvitse odottaa pitkään. Tässä kohtaa valaisintoimittajan on kyettävä reagoimaan nopeasti asiakkaan uusiin lisätarpeisiin.

Greenledin katuvalaisimet valmistetaan yrityksen omalla tehtaalla Kempeleessä.

Tuotekehitys ja tuotanto ovat omissa käsissämme, joten pystymme reagoimaan ketterästi ja nopeasti myös yllättäviin tarpeisiin. Jokainen Greenled-valaisin testataan huolellisesti ennen asiakkaalle lähettämistä.

4.     Smart City -yhteensopivuus

Vielä joitain vuosia sitten riitti, että katuvalaisimet valaisivat pimeät tiet mahdollisimman hyvin ja energiatehokkaasti. Tänä päivänä katuvalaisimilta odotetaan myös paljon muuta. Ne eivät ainoastaan valaise, vaan kytkeytyvät olennaisena osana kuntien ja kaupunkien tulevaisuuden strategiaan, IoT-sovellusten hyödyntämiseen ja Smart City -ajatteluun.

Katuvalaisimet ovat avainasemassa, sillä valaisimia on siellä, missä ihmisetkin liikkuvat. Katuvalaisimet ovat sähkön antajia ja tarjoavat oikein varustettuna mahdollisuuden tiedon välittämiseen sekä uusien teknologioiden integrointiin ja hyödyntämiseen.

Vega L ottaa huomioon tulevaisuuden Smart City -tarpeet. Valaisin voidaan varustaa yhdellä NEMA tai 1-2 Zhaga -liittimellä, jotka mahdollistavat ulkoisten laitteiden ja sensorien integroinnin.

Kuva: Katuvalaistuksen älykkyydessä on meneillään murros, joka kytkeytyy olennaisesti eri teknologioiden yhteensovittamiseen ja nouseviin Smart City-konsepteihin.

Katuvalaisimien ostajan kannalta haastavaa on  tulevaisuuden epävarmuus sekä useammat toimialalla käytössä olevat standardit. Miten valmistautua tulevaan, kun tulevaisuutta ei vielä tiedetä? Tärkeää on valita katuvalaisimet, jotka mahdollistavat jatkoräätälöinnin eivätkä sulje vaihtoehtoja pois. Vaikka tulevaisuutta ei vielä tunneta täysin, valaisimiin voidaan luoda jo nyt hyvät edellytykset tulevaisuuden teknologian hyödyntämiselle.

Vega L ottaa huomioon tulevaisuuden Smart City -tarpeet.

Valaisin voidaan varustaa yhdellä NEMA tai 1-2 Zhaga -liittimellä, jotka mahdollistavat ulkoisten laitteiden ja sensorien integroinnin.  

katso VIDeo: esittelyssä vega l

 

Kiinnostuitko kuulemaan lisää?

Ota yhteys asiantuntijoihimme

Lisää aiheesta