Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Palaa Takaisin
Hyvästit loisteputkille! Laki ohjaa kohti vastuullista valaistusta

30 marraskuun, 2022

Hyvästit loisteputkille! Laki ohjaa kohti vastuullista valaistusta

Loisteputket ovat pian historiaa: EU:n RoHS-direktiivi lyö rajat elohopeaa sisältävien laitteiden valmistukselle. Etenkin T5- ja T8-tyyppimerkityistä loisteputkista halutaan kokonaan eroon EU-alueella vuoden 2023 aikana eikä niitä saa valmistaa enää 24.8.2023 jälkeen.

Tavoitteena on saada Euroopan Unionin valaisinkanta vaihdettua turvallisiin, kestäviin ja energiatehokkaisiin led-valoihin ja estää myrkyllisen elohopean päätyminen ympäristöön. 

Valaisinten käyttäjiä, käytännössä yrityksiä ja julkisen sektorin toimijoita, kehotetaan nyt tekemään pitkän tähtäimen suunnitelma, joka huomioi lain minimivaatimusten ohella valaistuksen kriittisenä olosuhdetekijänä. 

Valo on tärkein olosuhdetekijä ihmisille: valaistuksella parannetaan työntekijöiden työturvallisuutta, vireyttä ja tuottavuutta jopa kymmenillä prosenteilla sekä ehkäistään työtapaturmia. Muutos on tässä mielessä mahdollisuus parantaa kokonaisvaltaisesti yrityksen toimintaa, led-valaistusratkaisujen asiantuntijayritys Greenledin kehitysjohtaja Vesa Vähänen painottaa.

Valaistusmuutoksessa oikominen lisää riskejä 

Kun nyt käytössä olevat loisteputket myydään 2023 vuoden aikana tavarantoimittajilta loppuun, uusia ei tule. Vähänen kehottaa hamstraajia miettimään kuitenkin kahdesti. 

Muutos loisteputkista ledeihin on tehtävä joka tapauksessa eikä loisteputkilamppujen hamstraaminen muuta asiaa. Moni yritys linjaa vastuullisuuden arvokseen, ja nyt on tekojen aika. 

Käytännössä vanhan loisteputken voi vaihtaa led-putkeen joko niin kutsutulla retrofit- tai conversion kit -muutoksella, mutta ratkaisuissa piilee riskinsä. Merkittävimpiä riskejä ovat sähköturvallisuus ja vastuukysymykset, jos valaisimen rakennetta muutetaan. Toinen riski on valaistuksen toimivuus: loisteputki ja led-putki ovat täysin erilaiset tekniikaltaan ja valaistuksen toimivuus tulisi varmistaa standardin EN12464-1 mukaisesti, jotta valaistus tukee näkemistä. Kolmantena riskinä ovat puutteet käytännöllisyydessä. 

Jos T5-loistelamppumuutos tehdään retrofit-muutoksena, jossa vanhaan lamppuun sijoitetaan led-lamppu, jää heikoimmaksi lenkiksi vanha elektroninen liitäntälaite. Sen rikkoutuminen on todennäköistä ja edellyttää jatkossakin valaisimen huoltamista. Siten led-putken pitkäikäisyydestä ei saada toivottua hyötyä, Vähänen muistuttaa. 

varmista valaistuksen toimivuus olosuhdetekijänä  

Lakimuutoksen lähestyessä kannattaa siis toimia. Kestävimmän ratkaisun saa konsultoimalla alan ammattilaisia. 

Vaikka ledit säästävät energiaa, on valo olosuhdetekijä, johon liittyy lukuisia standardeja ja myös optimoinnin mahdollisuuksia. Siksi valaistusratkaisua ei kannata lähteä yksin arvailemaan.

Greenled tarjoaa muutosprosessiin esg PTS -palvelua, jossa luodaan pitkän tähtäimen valaistussuunnitelma huomioimaan niin lain vaatimukset, turvallisuus kuin laajempi kokonaiskuva.

esg PTS toteutetaan keskeisten valaistuksen standardien ja tavoitteiden mukaisesti. Näitä ovat sähköjärjestelmien kuntotutkimukseen liittyvä ST 97.50, energiatehokkuuteen, ympäristöön ja hyvinvointiin liittyvät ESG ja WELL sekä valoon olosuhdetekijänä liittyvä EN12464-1-standardi.

Haluatko kuulla asiasta lisää? Asiantuntevan myyntitiimimme yhteystiedot löydät täältä.

 

Lisätietoja esg & well  -asioihin :  

VESA VÄHÄNEN
kehitysjohtaja
Greenled Oy
puh: 0201255805
vesa.vahanen@greenled.fi

Lisää aiheesta