Valon asiantuntijat apunasi Greenled valon asiantuntijat apunasi020 125 5800

Palaa Takaisin
Helsinki vaihtaa ledivaloihin

13 lokakuun, 2015

Helsinki vaihtaa ledivaloihin

Helsinki lisää ledien osuutta katuvalaistuksessaan. Kempeleläinen Greenled-yhtiö toimittaa Helsingille ensi vaiheessa 1 700 led-ulkovalaisinta.

Greenledin toimitusjohtaja Pertti Tahvanaisen mukaan led-valaisun markkinat kasvavat noin 20 prosentin vuosivauhtia.

Ledin osuuden valaistusratkaisujen kokonaismarkkinoista uskotaan nousevan viidessä vuodessa 70 prosenttiin.

Ledien menestystä auttaa osaltaan se, että ulkovalaistuksessa yleisesti käytettyjen elohopealamppujen myynti ja maahantuonti kiellettiin alkuvuodesta.

Kaupunkien ja kuntien sekä Liikenneviraston on mietittävä, mitä elohopealampun tilalle pannaan lampun tullessa käyttöikänsä päähän.

Ledien osuus ulkovalaistuksessa on edelleen vähäinen. Elohopealamppuja arvioidaan olevan käytössä Suomessa puolisen miljoonaa ja toista päälampputyyppiä eli suurpainenatriumlamppuja runsaat 700 000.

Helsingissä on noin 86 000 ulkovalopistettä. Led-lampuilla varustettuja valaisimia on vasta noin tuhat.

Helsingin kaupungin mukaan keskeisiä valintakriteerejä olivat energiatehokkuuden lisäksi korkea värintoisto ja ylijännitesuojaus.

Isoista kaupungeista nopeimmin led-kauteen aikoo siirtyä Turku. Turun kaupunki on ilmoittanut tavoitteekseen, että tämän vuoden lopussa kaupungissa olisi 8 000 led-valaisinta.

Turku on laskenut, että ledit kuluttavat 70 prosenttia vähemmän sähköä kuin elohopealamput. Tampereella on toinen strategia: kaupunki on ostanut elohopealamppuja varastoon useiksi vuosiksi.

Julkaistu 12.10 Tekniikka&talous-lehden nettisivuilla.

Julkaisija Jukka Lukkari.

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/helsinki-vaihtaa-ledivaloihin-6057110

Lisää aiheesta